Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Cainele Pug: particularitati, temperament si ingrijire

Cainele Pug este adesea asociat cu imaginea Olandei, dar el isi are originea in China, unde era insotitor al imparatilor. Cainii mici, cu capetele rotunde si riduri expresive, au fost apoi transportati in Olanda cu ajutorul navelor comerciale. Mai tarziu, aceasta rasa a devenit mascota Casei regale a Olandei. In zilele noastre, Pug-ul este adorat de milioane de oameni, care il tin ca animal de companie.

Cuvantul „pug” provine din latinescul „pugnus” care inseamna pumn, descriind, probabil, fata rotunda si capul. Numele rasei nu este tocmai unul potrivit pentru temperamentul unui Pug, care nu este un caine de paza, ci este conceput, in primul rand, ca un caine de companie.

Culoarea blanii unui caine din rasa Pug poate fi argintie, maronie sau neagra.

Capul mare si rotund, ochii mari si stralucitori si sprancenele incretite le ofera cainilor din rasa Pug o paleta de expresii asemanatoare cu cele ale omului, pe fata lor putandu-se citi sentimente precum surpriza, fericire sau curiozitate. Mimica a fost cea care i-a incantat pe proprietari de-a lungul secolelor.

Proprietarii de caini Pug spun ca sunt o rasa ideala pentru casa, simtindu-se fericiti atat in apartament, la curte, cu copii sau cu batrani, singuri sau in prezenta altor animale de companie.

In ceea ce priveste clima, cel mai bine se simt intr-un climat temperat, moderat, cu temperaturi nici prea scazute, nici prea crescute.

Personalitatea cainilor Pug

Cainii din rasa Pug sunt ceva mai seriosi, pot fi incapatanati, dar in mod normal vor sa le fie pe plac stapanilor. De obicei, sunt destul de relaxati si latra rar. De asemenea, spre deosebire de cainii din alte rase, nu au obiceiul sa roada obiecte sau sa scurme in pamant.

Tind sa se inteleaga bine cu alti caini, dar si cu copiii. Le place sa stea in compania oamenilor si sunt destul de afectuosi.

Cu o speranta de viata estimata la 14-15 ani, cainii Pug sunt usor de intretinut. Atentie insa ca au tendinta de a deveni obezi. Din acest motiv, proprietarul de Pug trebuie sa acorde o importanta deosebita dietei si activitatii unui caine Pug.

De asemenea, in zilele calduroase de vara, trebuie protejat de insolatie. Si asta deoarece avand botul scurt, nu se descurca bine pe vreme calda si umeda. De retinut este ca tot din cauza botului scurt, un pug are tendinta sa sforaie.

In plus, nu sunt caini de paza grozavi, intampinand bucurosi persoanele straine.

Posibile probleme de sanatate ale unui Pug

Bine de stiut este ca ochii intunecati si atragatori ai unui Pug, unul dintre principalele sale puncte forte, sunt si unul dintre punctele sale vulnerabile. Cainii Pug pot dezvolta diferite tipuri de tulburari oculare, inclusiv keratita, entropion (pleoapa intoarsa) si ulcere corneene. Ochii lor bombati expun o suprafata mare a corneei, ceea ce ii pune ochii in pericol de a se usca sau de a forma ulcere. Trauma sau leziunea este cea mai frecventa cauza a ulcerului corneean. Aceasta poate fi pur si simplu o trauma fizica, in care pugul s-a frecat la un ochi ca urmare a pruritului sau s-a zgariat. Acestea pot fi dureroase. Atentie! Daca cainele are probleme in a tine un ochi deschis sau daca exista scurgeri in jurul zonei ochilor, cere sfatul medicului veterinar.

In afara de acestea, cainii din rasa Pug pot manifesta o serie de afectiuni precum:

Convulsii
O alta problema de sanatate des intalnita in cazul cainilor Pug sunt tulburarile neurologice. Ele pot duce la convulsii sau pot aparea la cainii in varsta de pana la sase luni. Aceste manifestari pot veni cu sau fara o pierdere a constientei si sunt generate de o serie de probleme, cum ar fi anomalii genetice, tumori cerebrale si expunerea la toxice. Convulsiile pot provoca neplaceri, dar pot fi controlate cu medicamentele potrivite si cu sfatul veterinarului.

Tulburari ale sistemului respirator
De retinut este si faptul ca acesti caini din rasa Pug sunt predispusi la probleme de respiratie. Si asta din cauza structurii faciale turtite care creeaza un efect de strivire a tesuturilor din spatele nasului si din gat, cunoscut sub numele de Sindromul Obstructiv al Cailor Aeriene Brahicefalice. Din cauza formei fetei, le este greu sa gafaie si pot avea probleme cu termoreglarea. Pe vreme calda, se pot supraincalzi, ceea ce poate cauza probleme de sanatate.

Probleme ale pielii
Pielea este cel mai mare organ al corpului unui caine si poate fi afectata de o serie de afectiuni. Ca multe alte rase, pugii pot suferi de alergii care duc la dermatita, respectiv inflamatia pielii.

Alergiile pot fi cauzate de multe lucruri, precum:

  • particule inhalate, cum ar fi polenul sau acarienii;
  • intolerante alimentare precum glutenul;
  • produse cu care cainele intra in contact, precum detergentii;
  • muscaturile de purici.

Deoarece alergiile nu pot fi vindecate, tratamentul poate fi necesar pe viata. De obicei, este eficient, astfel ca Pug-ul se poate bucura de o viata fericita.

Formatiuni
Tumorile mastocitare sunt tumori maligne si pot aparea la orice varsta a cainelui, dar sunt mai frecvente in randul adultilor.
De obicei, ele apar ca formatiuni individuale, dar pot fi prezente mai multe tumori, de la benigne la maligne. Cainii Pug au un risc crescut de a dezvolta tumori mici, care sunt mai usor de tratat. Nu exista o cauza cunoscuta pentru care se intampla acest lucru, asa ca este important sa iti examinezi periodic cainele, verificandu-l si simtind pe suprafata pielii orice umflatura, cadere a parului sau roseata.

Ingrijirea cainelui Pug

Blana scurta, neteda si lucioasa a unui caine Pug are nevoie de intretinere minima. Chiar daca are o astfel de blana, tot lasa par. Periajul saptamanal, cu o perie cu peri medii, o manusa de cauciuc sau o manusa speciala pentru caini cu o astfel de roba te ajuta sa indepartezi parul nedorit.
Cainele Pug nu trebuie sa fie spalat foarte frecvent decat daca se intampla sa intre in ceva murdar sau incepe sa aiba un miros specific puternic, reprezentand un motiv intemeiat pentru o vizita la medical veterinar.
Pe de alta parte, unghiile cainelui ar trebui taiate in mod regulat, deoarece unghiile prea lungi ii pot provoca disconfort si leziuni de grataj.

Miscare

Cainele Pug isi va petrece bucuros mare parte din zi ghemuindu-se pe canapea. Acest obicei, combinat cu pasiunea pentru mancare, face ca obezitatea sa fie un risc real. In acelasi timp, un caine Pug este si jucaus, robust si plin de viata, astfel ca poate fi mentinut in forma, daca este plimbat si antrenat zilnic, cu sesiuni de joaca.

Dresajul

Cainii Pug au fost crescuti pentru a fi insotitori. Au un temperament stabil, un farmec deosebit si o buna dispozitie mai tot timpul . In general, sunt usor de dresat. Sentimentele lor sunt usor de ranit, astfel ca nu trebuie niciodata folosite metode dure de antrenament.
De luat in calcul ca un caine Pug are nevoie de companie umana si se va simti nefericit daca este lasat in mod regulat singur, pentru perioade lungi de timp.

Hranire

Un caine Pug poate fi hranit cu mancare nutritiva pentru caini, cumparata sau preparata acasa, dupa indicatiile veterinarului.
Orice dieta trebuie sa fie adecvata varstei cainelui, respectiv pui, adult sau senior. Cainii Pug sunt predispusi la obezitate, asa ca ai grija la consumul de calorii si la greutatea animalului. Urmareste-i atent consumul de calorii. La fel de importanta, apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila in orice moment.

Surse:

  • https://www.akc.org/
  • www.hillspet.com
  • https://www.petplan.co.uk/