Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Ce trebuie sa stii despre indigestia la caini. Solutii de tratament naturist

Indigestia nu este o suferinta rezervata doar oamenilor. O pot avea si cainii, dar spre deosebire de noi, acestia comunica simptomele prin anumite tipare comportamentale pe care un iubitor de animale este bine sa le cunoasca pentru a putea actiona in mod corect si rapid, daca siuatia o impune.

Cand vine vorba despre indigestie sau, in general, de probleme gastrointestinale ale cainelui, este bine de stiut ca toate rasele, inclusiv cateii care nu apartin unei rase anume sau metisi, si indiferent de varsta, pot avea probleme digestive. Uneori indigestiile repetate pot fi semnul unei afectiuni cronice mai grave de natura intestinala, hepatica sau gastrica.

Vorbim despre indigestia la caini, despre cauze si simptome, dar si despre solutiile recomandate de tratament.

Cauzele indigestiei la caini

Dieta cainelui este cel mai adesea invariabila sau cu diferente minime, in functie de producatorul hranei. Frecvent, mai ales in cazul cainilor de talie mare, mancarea principala este pregatita in casa (o combinatie de carne, legume si orez) la care se adauga ratia de hrana uscata si recompensele. Sistemul digestiv al cainelui nu este chiar atat de rezistent pe cat s-ar crede in majoritatea cazurilor, domesticirea si selectia cu scopul crearii caracteristicilor de rasa fiind cauza principala care a sensibilizat stomacul, desi genetic, toti sunt urmasi ai lupului. La acesta se adauga si cateva trasaturi de comportament, cateii fiind prin excelenta foarte pofticiosi si, uneori, lacomi. Deseori acestia inghit hrana fara sa o mestece suficient.

Dincolo de aceste aspecte, indigestia canina are urmatoarele cauze:

  • consumul de alimente nerecomandate;
  • cantitate prea mare de mancare la o singura masa;
  • prea mult dintr-un anumit tip de aliment;
  • alimente alterate sau care determina intolerante la anumiti indivizi

Pe langa indigestia provocata de alimente, simptomele pot sa apara si in urma unor afectiuni cronice ale tubului digestiv si anexelor (ficat, pancreas) ori a ingerarii unor substante toxice.

Din punct de vedere fiziologic, indigestia poate fi provocata de una dintre aceste trei cauze importante:

  • Hiperaciditate gastrica
  • Gastrita – inflamatia mucoasei stomacului care provoaca spasme si contractii, ceea ce poate duce la regurgitatii repetate si/sau varsaturi;
  • Gastroenterita – inflamatia mucoasei intestinale care genereaza de asemenea accelerarea peristaltismului intestinal, provocand un tranzit intestinal mai rapid, astfel ca alimentele nu sunt digerate complet, fluidele nu sunt absorbite suficient, ducand la diaree.

Simptomele indigestiei la caini

Cel mai frecvent, indigestia se manifesta prin simptome precum: refluxul gastric, arsuri stomacale, balonare, crampe abdominale, diaree, greata si varsaturi. Cainii au instinctiv obiceiul de a manca foarte repede. Un volum mare de alimente care ajunge in stomac genereaza o secretie abundenta de suc gastric si produce presiune care favorizeaza refluxul gastric. 

Simptomele frecvente sunt:

  • regurgitare dupa masa;
  • varsaturi in cantitate variabila de mucus, secretii biliare cu sau fara hrana nedigerata;
  • tuse inecacioasa;
  • durere la nivel abdominal;
  • adopta pozitie ghemuita;
  • apatie sau anorexie tranzitorie;
  • salivare excesiva.

Daca suferinta este intensa, cainele nu-si va termina portia de mancare sau va refuza hrana, este apatic, letargic, agitat sau nervos, are respiratie urat mirositoare. In situatiile severe, poate sa apara chiar pierderea in greutate, iar refuzul de hrana sa persiste.

Tratament pentru indigestie la caini

Tratamentul depinde de tipul simptomelor si de intensitatea acestora. Totodata, solutiile de tratament pot include si metode naturiste sau pot fi combinate daca manifestarea cuprinde toate simptomele. In astfel de situatii, cea mai importanta atitudine ramane aceea de a mentine cainele hidratat, mai ales daca diareea se asociaza cu varsaturi si stare de rau care persista.

Diareea si varsaturile sunt reactii ale organismului si au ca scop eliminarea a ceea ce a provocat indigestia, dar daca acestea nu se amelioreaza in decurs de 12-24 de ore, daca starea generala se deterioreaza sau sugereaza durerea intensa (plange, scanceste, este agitat sau foarte apatic), este necesar consultul la veterinar, mai ales daca patrupedul refuza sa bea apa sau vomita repetat.

La fel de util este si postul timp de 12-24 de ore de la ultima voma, urmand ca dupa trecerea acestui interval de timp sa ii oferim cantitati mici de apa patrupedului nostru si daca in continuare nu apare voma putem oferi si portii mici de hrana destinata afectiunilor gastrointestinale. Repausul gastric poate repune in functiune aparatul digestiv. Metoda nu este insa indicata puilor, cainilor seniori si celor care au afectiuni preexistente (diabet, probleme renale). Acestora ar trebui sa le acordam o atentie deosebita si daca simptomele nu dispar in scurt timp sa ne prezentam cu el la medicul veterinar.

Multi caini pot avea un exces de acid gastric, ceea ce le poate produce reflux gastric acid care poate fi ocazional – atunci cand mananca prea mult sau prea repede, sau care devine o suferinta cronica. Aceasta forma de indigestie este mai frecventa, dar si mai grava, la unele rase si este de obicei rezultatul unei disfunctionalitati gastro-intestinale. Daca suferinta este repetitiva si se manifesta prin regurgitatii frecvente, dupa masa, asociate cu eliminarea unor cantitati mici de alimente nedigerate sau suc gastric si bila (lichid de culoare galbena), vizita la medicul veterinar este necesara. Regurgitarea sucului gastric reprezinta un disconfort pentru caini producand suferinta. Medicul veterinar poate diagnostica exact problema si, cel mai des, va stabili un regim alimentar si medicatie antiacida.

O solutie pe termen lung, pentru combaterea refluxului gastric, este reducerea portiilor de mancare si repartizarea tainului zilnic in doua sau trei portii. Un caine cu reflux diagnosticat va avea mereu apa la dispozitie, dar niciodata hrana uscata.

Varsaturile unice, ocazionale, care nu sunt asociate cu alte simptome, in cazul in care cainele ramane alert si accepta hrana, nu sunt un motiv de ingrijorare. Daca se repeta in mai multe reprize, in decurs de 24 de ore, poate fi suspectata o indigestie, intoleranta la un anume aliment ingerat, o infectie, o toxiinfectie, dar si reactii alergice si dereglari enzimatice grave. In acest caz, vizita la medicul veterinar este o urgenta pentru a se identifica exact cauza si a se institui tratamentul adecvat.

Voma neagra la caini

Reprizele de voma repetata, in jet si asociate cu diaree, o stare generala alterata, agitatie si neliniste, masticatie si deglutitie in gol, miscari respiratorii ample si frecvente, intinderea si aplecarea capului si deschiderea larga a gurii (manifestare care indica greata, senzatie de voma si spasme) sunt semne care trebuie sa alarmeze si impun prezentarea la medic.

Daca simptomele descrise sunt prezente la puii mai mici de sase luni, la seniori sau la caini cu boli diagnosticate, fie ca tin sau nu de tubul digestiv, trebuie tratate cu maxima seriozitate si sunt urgente veterinare.

Sunt semne de alarma suplimentare: voma cu miros intepator, dulceag, intens amoniacal (mai ales la canii seniori) sau voma neagra cu aspect de „zat de cafea”. Acestea pot indica afectiuni importante care tin de functia hepatica si pancreatica sau pot fi produse de toxiinfectii, in urma actiunii corpilor straini penetranti/ascutiti la nivelul stomacului si/sau esofagului. Voma cu miros fecaloid apare in obstructiile intestinale. Toate acestea sunt urgente de grad zero, pentru ca pot pune viata cainelui in pericol.

Examenele hematologice complementare pot indica aparitia afectiunilor responsabile de inducerea vomei sau a proceselor inflamatorii ori a infectiilor sistemice care genereaza manifestarile. Este bine de stiut ca voma ca act reflex poate fi provocata inclusiv din cauze neurologice, mai ales in cazul cainilor seniori sau daca animalul a suferit un traumatism sever.

Cat dureaza indigestia la caini

Daca simptomele indigestiei nu sunt provocate de o afectiune severa, acestea se amelioreaza substantial in 24-48 de ore. Este important sa nu administrezi pastile cainilor decat daca veterinarul le-a recomandat. Medicamentele pentru uz uman nu sunt dozate adecvat pentru nevoile unui caine, iar unele substante continute de acestea sunt extrem de toxice.

In cazul in care dupa o ameliorare a starii generale simptomele revin este necesar consultul la veterinar.

In cele mai multe dintre situatiile in care apare indigestia, aceasta este provocata doar de ingestia unei cantitati prea mari de alimente. Uneori simpla schimbare a dieteioferita cainelul va rezolva complet suferinta acestuia. La fel de important este si consultul la medicul veterinar, atunci cand starea generala a patrupedului se altereaza brusc sau cand simptomele asociate indigestiei sunt intense si dureaza mai mult de cateva ore fara nicio ameliorare sau revin in forta dupa ce acesta bea apa sau primeste putina mancare dupa un post de minim 4 ore

Jigodia la caini

Jigosia sau maladia Carre este o boala virala, contagioasa si grava, cauzata de un virus inrudit cu cel al rujeolei. Afecteaza cainii tineri cu varstele de 2 si 6 luni, dar poate fi facuta si de cainii adulti. Virusul se transmite prin secretiile cainelui bolnav.

Boala se manifesta prin simptome respiratorii (febra, secretii nazale, tuse, secretii oculare), urmate de cele care tin de sistemul digestiv (voma, diaree) si, in cazuri mai grave, urmate de cele neurologice (convulsii, paralizie). Alte simptome sunt:

  • dificultate la respiratie;
  • ingrosarea pernutelor de la labe;
  • ingrosarea trufei.

Jogodia este o urgenta medicala, nu se trateaza la domiciliu. Boala poate fi prevenita prin vaccinare.

Preventia indigestiei la caini

Preventia este la fel de importanta.

Cainilor cu predispoztie la indigestie sau reflux le este interzisa activitatea fizica intensa (alergat, sarit) dupa masa, pentru cel putin o ora.

Unii caini inghit hrana pe nemestecate, iar in cazul acestora este util a le fi oferite alimente gata taiate in bucati, completate de un sos semilichid. Supa de oase sau carne cu legume maruntite devine gelatinoasa si este o solutie buna pentru cei care primesc mancare pregatita in casa special pentru ei.

Portiile mici de mancare sunt o masura eficienta de preventie, mai ales daca e un caine lacom si pofticios. La fel de necesar este ca acesta sa nu primeasca alimente interzise si nici sa asiste la masa oamenilor.

O hrana echilibrata adecvata varstei, un aport corect de lichide, miscarea si respectarea unui program de masa corect, cu portii potrivite, sunt solutii simple care previn indigestiile si bolile aparatului digestiv si ofera cainelui o viata sanatoasa.