Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Ghidul de alimentatie pentru cainele tau: ce alimente are voie sa primeasca si cum il hranesti sanatos

Cand vine vorba despre caini, cei mai multi dintre oameni cred ca sunt animale carnivore. Veterinarii ne spun insa ca aceste patrupede sunt omnivore si au nevoie atat de nutrienti proveniti din surse vegetale, cat si animale.

Acest lucru trebuie stiut in contextul in care alimentatia cainelui are un impact enorm asupra sanatatii si fericirii lui. O dieta gresita poate duce la obezitate si probleme de sanatate pe tot parcursul vietii patrupedului. Este important sa hranesti cainele cu mancarea potrivita pentru a-l mentine la o greutate sanatoasa si pentru a te asigura ca primeste toti nutrientii de care are nevoie.
La fel ca si oamenii, cainele tau trebuie sa aiba o dieta echilibrata in fiecare zi pentru a-l mentine in forma si activ.

Cat de des ar trebuie sa manance un caine

Pe langa o dieta echilibrata, apare intrebarea cat de des ar trebui sa manance un caine? Desi nu exista o regula stricta cu privire la cat de des ar trebui sa manance patrupedul, veterinarii recomanda ca, in general, un caine adult sa aiba doua mese pe zi. Cu toate acestea, mai importanta decat frecventa hranirii este dimensiunea portiei de hrana. Aceasta poate varia in functie de rasa, varsta, greutatea si starea de sanatate a cainelui.

Cainii cu probleme medicale sau nevoi alimentare speciale pot necesita o alimentatie speciala sau impunerea unor restrictii privind mancarea. In functie de particularitatile sale, medicul veterinar este cel care va poate recomanda cele mai bune solutii care sa asigure satisfacerea nevoilor nutritionale si ingrijirea corespunzatoare a cainelui.

Asa cum spuneam, de obicei, un caine are nevoie de doua mese pe zi, dar rasa cainelui joaca un rol important atunci cand se stabileste cat de des trebuie hranit. De exemplu, cainii din rase mari vor necesita adesea mai multe mese si mai multe calorii pe zi decat cainii de rase mijlocii si mici. Varsta este, de asemenea, un alt aspect important. Necesarul caloric pentru un caine de doua luni variaza foarte mult in comparatie cu unul de doi ani, din aceeasi rasa.

Portiile pentru catei

Deoarece cateii cresc rapid, au nevoie de mai multa hrana decat cainii adulti. Alimentatia catelului mic este cruciala pentru dezvoltarea unei baze pentru cresterea viitoare, precum si pentru dezvoltarea oaselor si a organelor lor. Cateii trebuie sa aiba o anumita cantitate de calciu in dieta lor. In caz contrar, pot dezvolta boli metabolice osoase sau afectiuni ortopedice, cum ar fi artrita cu debut precoce. De asemenea, cateii de talie mica, in special, sunt predispusi la hipoglicemie.

In acest context, puii de catel au nevoie de mese mici si frecvente. Si asta mai ales in primele luni de viata, cand trebuie hraniti pe tot parcursul zilei, pe masura ce trec de la laptele mamei lor la hrana solida. Incepand cu varsta de patru luni, cateii pot incepe sa manance de aproximativ trei ori pe zi, iar dupa aceea, cateii vor trece rapid la doua mese pe zi.
Hranirea lor de trei sau patru ori pe zi faciliteaza digerarea si ajuta la mentinerea constanta a nivelului de energie. Atentie! Daca ai un pui de catel, nu il hrani excesiv. Cateii supraponderali sunt mai predispusi sa devina caini adulti supraponderali.

Iata care sunt recomandarile specialistilor:

  • puii din rasele de talie mica vor avea nevoie de patru pana la sase mese pe zi in primele trei luni de viata.
  • Puii din rasele de talie medie vor avea nevoie de trei mese pe zi.
  • Cateii din rasele de talie mare au nevoie de obicei de trei pana la patru mese pe zi.

Desi rasa este o consideratie importanta, metabolismul si nivelurile de energie pot varia cu pana la 30%.
Chiar daca puii de catei cresc rapid, este important sa pastrezi aportul caloric si cantitatea de hrana constanta de la varsta de patru pana la douasprezece luni. Totodata, cateii folosesc mai putine calorii pentru crestere pe masura ce imbatranesc.

Cat de mult ar trebui sa manance cainii adulti

Asa cum spuneam, majoritatea cainilor adulti au nevoie de doar doua mese pe zi. Asigura-te ca nu iti hranesti cainele mai mult decat este recomandat.
Pentru a stabili ce cantitate de alimente trebuie sa consume cainele tau, este necesar sa ii cunosti, estimativ, greutatea. Majoritatea cainilor din rase mari canteresc intre 5 si 15 kilograme. Si asta in timp ce cateii din rasele mici pot cantari sub 2 kilograme. Astfel, poti folosi greutatea estimata pentru a determina de cate calorii au nevoie cainii pe zi.

Este important sa iti hranesti cainele cu cantitatea potrivita. Prea putina mancare poate duce cu usurinta la dezechilibru sau deficienta nutritionala, iar prea multa poate duce la obezitate, insotita de o multime de probleme de sanatate. Printre acestea se numara insuficienta cardiaca congestiva, boli de piele, diabet, osteoartrita si chiar unele tipuri de cancer.

Cu toate acestea, la fel ca si in cazul oamenilor, nu exista un raspuns simplu, universal, la cat de mult ar trebui sa manance cainele tau. Cantitatea de hrana de care are nevoie cainele tau depinde de marimea, varsta, greutatea si nivelul de activitate.

Exista insa cateva recomandari ce te pot ajuta sa stabilesti dimensiunea adecvata a portiei. Majoritatea pachetelor de mancare pentru caini vor avea in lateral o masura care poate actiona ca ghid. Daca ii dai cainelui cantitatea recomandata, iar el pierde in greutate, nu ezita sa il hranesti in plus si invers.
Recomandarile de alimentatie ale producatorilor sunt rareori precise si ar trebui folosite doar ca punct de plecare. Majoritatea variaza considerabil in functie de producator. Aceasta inseamna ca exista putina coerenta intre marcile de hrana pentru caini.

Programul de alimentatie

Medicii veterinari nu recomanda sa iti hranesti cainele la intamplare sau sa ii lasi mancarea la dispozitie, in orice moment al zilei. Astfel de obiceiuri de alimentatie pot duce la obezitate pentru ca patrupezii au tendinta de a manca in exces.
Astfel, planifica si respecta programul de masa in functie de particularitatile cainelui tau.

Ingrediente

Ingredientele pentru hrana cainilor de companie trebuie scrise pe eticheta, in ordine descrescatoare, in functie de cantitatea folosita. Primele 3-4 ingrediente trebuie date in procente pentru a indica cantitatea. Cu toate acestea, cantitatea include umiditatea din ingredient, ceea ce il face dificil de interpretat.
Alege hrana de calitate ridicata, deoarece alimentele slab calitative produc mai multe reziduri, pot provoca probleme digestive si ajung adesea sa fie mai scumpe pentru ca trebuie sa ii dati cainelui mai multa hrana.

Rapiditatea cu care mananca un caine

Cainii care inghit mancarea prea repede tind sa ingere cantitati mari de aer in timp ce se hranesc, ceea ce poate provoca tulburari ale stomacului si ale sistemului digestiv. Acest lucru poate fi evitat prin plasarea unui obiect mare, cum ar fi o minge, in bol pentru a-l incuraja sa ia muscaturi mai mici. De asemenea, exista cateva jucarii cu care au obstacole incorporate si fac ca mancarea sa fie eliberata incet. Daca ai mai multi caini, hraneste-i separat pentru a reduce competitia pentru mancare.

Alimente noi in mesele canelui

Daca vrei sa introduci un nou aliment sau sa ii schimbi mancarea cainelui tau, fa-o treptat. Si asta pentru ca numarul si tipul de bacterii din intestine, care ajuta la digestie, pot fi modificate, iar capacitatea lor de a digera hrana poate fi afectata.

De asemenea, cainii pot fi adesea sensibili la schimbarile din dieta lor. Incearca sa faci orice schimbare cat mai lina posibil. Incepe prin a amesteca noua hrana cu cea cu care era obisnuit, inainte de a creste treptat proportia in sapte pana la zece zile. Si asta pana cand cainele va ajunge sa manance doar noua mancare. Cantitatea de hrana noua ar trebui sa fie redusa in cazul in care cainele prezinta semne de varsaturi, are scaun moale sau pare constipat.

Mancare umeda sau mancare uscata

Producatorii si comerciantii ofera o multime de tipuri de hrana pentru caini, atat umeda cat si uscata. Exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de hrana. Vorbim in continuare despre fiecare dintre ele:

Hrana umeda

Hrana umeda este foarte populara si adesea cainii o vor prefera in locul celei uscata. Cu toate acestea, mancarea umeda tinde sa fie mai scumpa, deoarece cantitatea zilnica necesara este de obicei mai mare. De asemenea, mancarea umeda se altereaza mai usor. Asigura-te ca ea este consumata imediat ce i-ai dat-o cainelui tau. Nu trebuie lasata in castron, mai ales in zilele calduroase.

Hrana uscata

Pe de alta parte, o portie de hrana uscata este in mod normal mai ieftina decat echivalentul unei portii umede. Cantitatea zilnica de care are nevoie cainele tau este adesea mai mica. De asemenea, cainii sunt mai usor de hranit cu ea, iar pachetul poate fi pastrat oriunde dupa ce a fost deschis. Mancarea uscata poate ajuta, de asemenea, la mentinerea dintilor curati ai cainelui tau. Bucatile de hrana uscata pot ajuta la prevenirea oricarei acumulari de placa pe dintii cainelui tau.

Majoritatea oamenilor isi hranesc cainele cu o combinatie de hrana umeda si uscata. Pentru a te asigura ca patrupedul tau primeste cantitatea potrivita din fiecare, calculeaza ce procent din hrana va fi umeda si uscata, apoi calculeaza greutatea corecta a fiecarei mese.

De exemplu, daca ii dai jumatate de masa umeda si jumatate de masa uscata, consulta ghidurile de alimentatie zilnice de pe fiecare pachet si imparte-l in doua, astfel incat sa obtina jumatate din nutrienti din hrana umeda si jumatate din hrana uscata.
In functie de afectiunile medicale, veterinarul poate insa recomanda sa iti hranesti cainele fie doar cu mancare uscata, fie doar cu mancare umeda.

Resturi de mancare de la masa ta

Veterinarii spun ca poti iti poti hrani cainele cu resturile de mancare sanatoasa de la masa ta, cu conditia ca acestea sa nu cuprinda mai mult de 10% din alimentatia lui.
Desi multi stapani de caini fac acest lucru, nu este recomandat sa iti hranesti cainele cu resturi. Si asta pentru ca este aproape imposibil sa obtii o dieta bine echilibrata doar din acestea.

Daca totusi faci acest lucru, nu hrani niciodata cu resturi grase. Ele pot duce la cresterea in greutate a cainelui. Legumele preparate precum morcovi, mazare, fasole verde si broccoli au un continut scazut de grasimi si ofera o sursa buna de vitamine si fibre. Chiar si asa, cainii ar trebui sa fie hraniti cu astfel de legume cu moderatie sau ca un rasfat, deoarece ei nu sunt bine “echipati” pentru a digera multe fibre si le pot provoca tulburari de stomac.

De asemenea, carnea cruda poate fi infectata cu bacterii, iar oasele pot deteriora dintii si pot provoca obstructii in intestin. Hranirea cu resturi alimentare poate incuraja cainele sa cerseasca in timpul mesei si sa fure alimente de pe masa, dintre care unele ar putea fi periculoase pentru sanatatea sa.
Iti prezentam in continuare o lista de alimente care le fac rau cainilor si pe care ar trebuie sa nu le lasi in preajma lor. Iata care sunt acestea:

  • Ciocolata sau cacao: chiar si o singura muscatura ar putea cauza cainelui tau diaree sau varsaturi. Consumul de ciocolata sau cacao poate avea ca urmari complicatii mai grave si poate duce chiar la deces.
  • Strugurii: pot provoca insuficienta renala permanenta si sunt deosebit de periculosi pentru cainii care sunt mai in varsta sau deja bolnavi.
  • Avocado: este cunoscut pentru inducerea varsaturilor si diareei la caini.
  • Ceapa si usturoiul: aceste alimente ar putea cauza probleme intestinale si deteriorarea globulelor rosii.
  • Nucile de Macadamia: sunt extrem de toxice pentru caini si provoaca varsaturi, incapacitatea de a merge sau deteriorarea sistemului nervos.
  • Alcoolul: este foarte periculos sa dai unui caine o bautura ce contine alcool. Simptomele provocate variaza de la varsaturi pana la moarte.
  • Lactate: in cantitati foarte mici, lactatele nu pot dauna unui caine. Organismul canin nu poate procesa lactoza si le-ar putea fi daunatoare in cantitati medii sau mari.
  • Cafeaua sau alte bauturi cu cofeina: inghitirea unor astfel de bauturi ar putea cauza palpitatii sau alte probleme, chiar daca este vorba doar despre o inghititura mica.
  • Guma: indulcitorul artificial care se gaseste in guma si multe bomboane, Xilitol, este toxic pentru caini. In plus, corpul cainelui nu o poate procesa, iar substanta lipicioasa poate infunda sistemul digestiv al cainelui si poate provoca chiar moartea.

Sfaturi de hranire:

  • Ai grija de supraalimentare! Nu toti cainii pot sau trebuie sa manance cantitatea recomandata de producatorii de alimente. Cantitatea potrivita ar trebui sa produca scaune ferme, maro inchis, incretite. Daca scaunele sunt ferme, dar devin mai moi spre final, acesta este un semn clasic de supraalimentare.
  • Nu iti hrani cainele inainte de a calatori cu masina. Acest lucru poate incuraja raul de masina.
  • Nu hrani cainele cu o ora inainte sau dupa ce a facut activitate fizica intensa. Acest lucru ar putea contribui la dilatarea si torsiunea stomacului -cunoscuta si sub numele de balonare-, care este o afectiune ce ii pune viata in pericol si necesita imediat interventie veterinara.
  • Rasele medii pana la mari de caini ar trebui hranite dintr-un castron ridicat pentru a-i impiedica sa inghita aer in timp ce mananca, ceea ce poate contribui la balonare. Pentru proprietarii de rase despre care se crede ca sunt susceptibili la aceasta afectiune, ar trebui sa solicitati sfatul veterinarului cu privire la masurile de precautie suplimentare.
  • Lasati-va cainele in pace in timp ce mananca din castron. Luarea bolului in timp ce mananca provoaca anxietate, care poate duce la un comportament agresiv. Daca vrei sa fii sigur ca patrupedul tau se simte confortabil cand te apropii de el in timpul mesei, adauga putina mancare in bol in timp ce mananca, astfel incat sa te vada ca un atu, mai degraba decat o amenintare.
  • Nu iti hrani niciodata cainele de la masa sau din farfurie. Acest lucru incurajeaza comportamentele de salivare si de cautare a atentiei, cum ar fi cersitul si latratul.
  • Asigura-te ca apa este intotdeauna disponibila pentru caine si lasa-i vasul la dispozitie.

Surse:

  • https://theuniversityanimalclinic.com/
  • https://www.akc.org
  • https://www.medicanimal.com/