Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Ochi de pisică – Cele mai comune probleme oculare la pisici

Privirea unei pisici are, cu siguranță, ceva special – nu degeaba aproape te hipnotizează când te fixează și clipește leneș. Fiind atât de curioase și îndrăgostite de cățărat și de explorare, pisicile sunt adesea expuse dezvoltării a numeroase probleme oftalmologice. În acest articol, poți face cunoștință cu câteva dintre cel mai frecvent întâlnite.

Cum se manifestă bolile de ochi la pisici?

Simptomele întâlnite în bolile de ochi la pisici sunt similare celor pe care le experimentează oamenii: durere locală, roșeață, edem (mai puțin vizibil din cauza blăniței), secreții oculare abundente, clipit frecvent sau ținerea ochiului închis.

Deși pisicile nu pot să descrie aceste lucruri, cu siguranță, aceste simptome sunt însoțite de deteriorarea, mai mult sau mai puțin pronunțată, a vederii.

Conjunctivita la pisici

Conjunctivita la pisici apare ca urmare a unei infecții bacteriene, virale, fungice sau chiar parazitare. Ochii de pisică sunt expuși contactului cu o mare varietate de microorganisme, mai ales atunci când felina are acces neîngrădit la exterior.

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente probleme de ochi la pisică, iar prima observație a proprietarilor este legată de faptul că îi curg ochii. Ulterior, netratată, această infecție la ochi poate evolua către vindecare spontană sau se agravează, cuprinzând și țesuturile învecinate și putând determina, în cazuri rare și foarte grave, pierderea vederii.

Tratamentul pentru conjunctivită la pisici depinde de cauza determinantă. În infecțiile bacteriene, se va recomanda un antibiotic; în infecțiile virale, medicul îi va recomanda proprietarului să achiziționeze fiole de ser fiziologic pentru ochii pisicii, cu ajutorul cărora să realizeze igiena locală frecventă, și va recomanda un tratament pe cale generală.

Mulți proprietari întreabă dacă există, pentru conjunctivita la pisici, tratament naturist – nu există și descurajăm orice inițiativă de a trata pisica după ureche cu remedii recomandate de alți proprietari sau cu remedii casnice. În infecția de ochi la pisică, tratamentul trebuie să fie stabilit de către medicul veterinar pentru a preveni deteriorarea structurilor delicate ale ochiului.

De ce curg ochii la pisici?

Atunci când te întrebi de ce curg ochii la pisici, cel mai frecvent răspuns este: un ochi inflamat, la pisică, va lăcrima abundent. Există, totuși, și alte cauze ale scurgerilor oculare: pentru a proteja vederea pisicii, e recomandat să apelezi la o soluție de curățat ochii și să consulți medicul veterinar. Există mitul administrării, în conjunctivita la pisici, a kanamicinei – deși utilă în unele cazuri, este departe de a fi un panaceu.

Pui de pisică cu puroi la ochi

O situație frecventă este cea în care iubitorii de animale găsesc pe stradă pui de pisică cu puroi la ochi. Puii de pisică au ochii lipiți din cauza secrețiilor, iar imaginea lor este adeseori impresionantă, și pe bună dreptate: pisoii nu reușesc să se alimenteze, au adeseori și secreții nazale abundente și o stare generală foarte proastă. Este important de spus că aceste probleme pot fi prevenite prin vaccinarea mamei și a puilor.

Dacă puroiul la ochi la o pisică adultă este adesea semnul unei infecții tratabile, aceste scurgeri galbene la puii de pisici pot semnala o infecție gravă care necesită adeseori tratament, inclusiv pe cale generală. Medicul veterinar va recomanda curățarea secrețiilor care țin ochii lipiți la pisici cu o soluție de igienizare specială și, probabil, picături de ochi pentru pisici pentru administrare locală și un tratament mai complex pe cale generală.

Probleme ochi pisică legate de vârstă

Ca și la oameni, îmbătrânirea pisicilor poate determina o serie de modificări degenerative la nivelul ochiului, dintre care cea mai cunoscută este cataracta.

Cataracta la pisici

Cataracta la pisici este denumită, în termeni populari, albeață pe ochi la pisici. Cristalinul, o lentilă pe care o traversează undele luminoase, poate suferi modificări asociate înaintării în vârstă, ajungând să se opacifieze treptat. Adesea, proprietarii observă, inițial, aspectul de ochi tulburi la pisică, după care modificarea devine caracteristică și iremediabilă.

Spre deosebire de conjunctivita la pisici, tratamentul chirurgical este singura alternativă pentru cataractă. Pana cand ajunge ca pisica sa fie consultata de un medic veterinar, proprietarii sunt sfătuiți să limiteze circulația pisicii la spațiul interior al locuinței, astfel încât aceasta să fie protejată împotriva eventualelor pericole.

Traumatismele globului ocular

Traumatismele globului ocular sunt relativ frecvente la pisicile care au acces afară sau la cele care trăiesc în comunități nu tocmai armonioase în care apar conflicte. Cea mai frecventă cauză a traumatismelor oculare la pisici sunt, probabil, zgârieturile făcute de alte feline.

Simptomele traumatismelor oculare pot varia semnificativ în intensitate. În unele cazuri, se observă doar o lăcrimare a ochiului pisicii sau proprietarii vorbesc despre ochi care curg. În cazuri mai grave, ochiul poate fi compromis complet, orbirea la pisicile tinere fiind, de altfel, cel mai frecvent determinată de un traumatism local puternic. Scurgerile purulente sunt un alt simptom frecvent, iar conduita terapeutică în cazul unei leziuni corneene este semnificativ diferită de cea instituită în cazul unei simple conjunctivite bacteriene.

Glaucomul la pisici

Traumatismele globului ocular sunt relativ frecvente la pisicile care au acces afară sau la cele care trăiesc în comunități nu tocmai armonioase în care apar conflicte. Cea mai frecventă cauză a traumatismelor oculare la pisici sunt, probabil, zgârieturile făcute de alte feline.

Simptomele traumatismelor oculare pot varia semnificativ în intensitate. În unele cazuri, se observă doar o lăcrimare a ochiului pisicii sau proprietarii vorbesc despre ochi care curg. În cazuri mai grave, ochiul poate fi compromis complet, orbirea la pisicile tinere fiind, de altfel, cel mai frecvent determinată de un traumatism local puternic. Scurgerile purulente sunt un alt simptom frecvent, iar conduita terapeutică în cazul unei leziuni corneene este semnificativ diferită de cea instituită în cazul unei simple conjunctivite bacteriene.

Alergiile oculare

În interior sau afară, pisicile sunt expuse unui volum important de alergeni. În casă, ele intră în contact cu detergenți, parfumuri și diverse produse de curățenie; afară, există soluții de pesticide, praf, poluare, polen și așa mai departe. Unele pisici sunt în mod deosebit sensibile față de toate acestea.

Proprietarii se prezintă cu pisica la medicul veterinar menționând că aceasta are ochii roșii, că lăcrimează mult sau că pare a avea un disconfort local. Uneori, a treia pleoapă la pisici este iritată și edemațiată, proprietarii referindu-se la ea ca la o pieliță pe ochii pisicii.

În acest caz, contactează medicul veterinar care va recomanda utilizarea frecventă a unei soluții de curățat ochii pisicii pentru a îndepărta cât mai prompt alergenii. Uneori, tratamentul va fi completat prin administrarea locală a picăturilor cu antiinflamator.

Melanoza irisului

Melanoza irisului apare relativ frecvent la pisicile de vârstă mijlocie și este reprezentată de pigmentarea diferită a irisului pe suprafața căruia proprietarii pot observa pete mai închise la culoare.

Melanoza irisului este, în general, inofensivă, deși în cazuri rare poate preceda apariția glaucomului sau a cataractei. Ea trebuie diferențiată de melanom – o tumoră canceroasă ce se poate dovedi foarte agresivă – prin urmare, este de dorit să contactezi medicul pentru o evaluare completă și pentru a exclude un diagnostic grav.

Ochii sunt o structură extrem de delicată, deci, este recomandat ca la orice modificări observate la nivelul acestora, să contactezi cât mai curând medicul veterinar. Cu ajutorul său, poți preveni agravarea situației și pierderea vederii pisicii tale.

Bibliografie:

  • 7 Common Eye Problems in Cats.” Www.petmd.com, www.petmd.com/cat/slideshows/7-common-eye-problems-cats. Accessed 8 May 2023.
  • “Animal Eye Care – Feline Eye Conditions.” Animal Eye Associates, P.A., www.animaleyegroup.com/feline-eye-conditions/.
  • “Cat Eye Problems.” Www.petmd.com, www.petmd.com/cat/general-health/common-cat-eye-problems. Accessed 8 May 2023.
  • “Eye Problems in Cats: Common Eye Issues.” Cats Protection, www.cats.org.uk/help-and-advice/health/eye-problems-in-cats. Accessed 8 May 2023.