Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Otita la caini: cauze, simptome, complicatii

Otita este una dintre cele mai frecvente infectii, in cazul cainilor. In acest articol, poti afla care sunt cauzele otitei, ce rase sunt predispuse acestor boli, care sunt simptomele acestei afectiuni, posibilele complicatii si protocolul adecvat de tratament.

Ce este otita. Tipuri de otita

Otita este denumirea medicala pentru inflamatia urechii. Afectiunea este dureroasa si poate genera complicatii grave, daca nu este tratata corect si la timp. In cazurile severe, poate fi necesara efectuarea unei interventii chirurgicale pentru vindecare.
Otita la caini poate fi clasificata in functie de localizare si in functie de etiologie.

In functie de localizare, exista:

  • Otita externa – este cel mai frecvent tip de otita la caini (si la alte animale domestice). Ea afecteaza canalul auditiv extern, pana in zona timpanului;
  • Otita medie – este, in general, o complicatie a otitei externe. Ea se dezvolta atunci cand infectia se extinde dincolo de timpan si poate determina pierderea auzului la urechea afectata;
  • Otita interna – este o complicatie a otitei medii. Se deosebeste de celelalte doua tipuri de otita prin aparitia simptomelor neurologice, in special prin pierderea echilibrului.

In functie de etiologie, otita la caini poate fi:

  • Bacteriana – in acest caz, infectia este produsa de o bacterie patogena, care se inmulteste necontrolat la nivelul canalului auditiv si determina inflamatie locala. Otita externa de etiologie bacteriana se poate complica, determinand otita medie si interna;
  • Otita virala – este mai rar intalnita la caine;
  • Otita parazitara – se trateaza cu ajutorul antiparazitarelor externe si cu o igiena riguroasa a urechii;
  • Otita micotica: se trateaza cu ajutorul antimicoticelor.

Otita la caini – rase afectate

Otita externa poate afecta orice caine, indiferent de rasa ori varsta. Din punct de vedere statistic, este mai frecventa la cainii cu urechi lungi si lasate, cum ar fi cockerul, labradorul sau bassetul. De asemenea, otita externa apare frecvent la cainii cu mult par in urechi. Ambele variante au ca element comun lipsa de ventilatie a conductului auditiv, ce are ca efect acumularea de umezeala.

De ce este atat de frecventa otita la caini

Frecventa crescuta cu care este diagnosticata otita la caini are legatura cu particularitatile anatomice ale acestei specii, la care canalul auditiv este lung, ingust si in forma de L. Unghiul drept pe care il formeaza canalul auditiv este locul perfect pentru acumularea praf, corpi straini, cerumen si celule descuamate. In plus,la un caine cu urechile lungi sau la unul cu mult par in urechi se creeaza un mediu umed, in care bacteriile si micetii se inmultesc in voie.

Otita la caini – cauze

Exista numeroase cauze ce pot determina aparitia otitei la caine. Printre ele se numara:

  • Alergiile – sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale otitei aseptice. Factorul alergen determina inflamatie locala, insotita de durere si prurit;
  • Factorii de mediu – umiditatea crescuta din mediu, inotul, corpii straini sunt cateva dintre cauzele care pot determina probleme la nivelul urechilor;
  • Parazitii – acarienii auriculari determina prurit si leziuni de grataj, care, la randul lor, favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene secundare;
  • Tumorile – cele de la nivelul urechii pot determina formarea unui mediu umed, favorabil inmultirii bacteriilor si a micetilor;
  • Curatarea incorecta – in cazul in care igiena urechilor este brutala sau incorect realizata, este posibil ca murdaria sa se acumuleze in unghiul drept al canalului auditiv, ceea ce reprezinta inca un factor favorizant;
  • Alte probleme medicale – reactiile adverse la unele medicamente, bolile autoimune, keratinizarea canalului auditiv sau afectiunile hormonale pot favoriza aparitia otitei.

Otita la caini – simptome

Simptomele initiale in otita la caini sunt relativ blande si risca sa treaca neobservate, mai ales in cazul indivizilor cu o toleranta ridicata la durere. Proprietarii pot observa:

  • Scuturat din cap, mai ales dupa mangaierea sau masarea urechilor;
  • Partea inferioara a urechilor este rosie, inflamata si fierbinte;
  • Cainele se scarpina frecvent in zona urechilor si poate prezenta leziuni de grataj;
  • Urechile au un miros neplacut;
  • Cainele nu permite sa fie atins in zona urechilor;
  • In ureche se observa o secretie ceroasa, galbena, maronie sau negricioasa;
  • Cainele este obosit, iritabil, abatut, din cauza durerii locale.

In otita externa cronica, se remarca ingrosarea pielii la nivelul canalului auditiv extern si perforarea timpanului, cu extinderea infectiei la nivelul urechii medii sau interne. Cainele refuza mancarea si apa, tine capul inclinat intr-o parte, nu se poate deplasa in linie dreapta si manifesta pierderi frecvente de echilibru.

Otita la caini – diagnostic

Otita la caini este relativ usor de diagnosticat, dupa obtinerea unei anamneze detaliate din partea proprietarului si dupa examenul clinic al pacientului.
Medicul va dori sa foloseasca otoscopul, pentru a examina interiorul canalului auditiv, ceea ce ii permite sa identifice eventuala prezenta a unor tumori sau corpi straini.
Odata stabilit diagnosticul de otita, medicul va recolta o mostra de secretie, pentru un examen de laborator. Examenul microscopic si efectuarea de culturi permit stabilirea etiologiei otitei: bacteriana, fungica sau de origine parazitara.
In paralel, medicul va efectua un examen clinic complet si, eventual, analize suplimentare, pentru a stabili daca pacientul patruped sufera de alergii sau de alte probleme de sanatate care ar fi putut determina afectiunea.

Otita la caini – tratament

Tratamentul otitei la caine variaza in functie de starea pacientului si de etiologia afectiunii:

  • Igiena corecta si minutioasa a urechii este obligatorie: medicul va tunde parul din jurul urechii si din interiorul canalului auditiv, pentru a incuraja o mai buna ventilare a zonei, ceea ce accelereaza vindecarea.
  • Interiorul urechii trebuie curatat de secretii, corpi straini, murdarie. Este posibil sa fie necesara sedarea cainelui, in cazul in care durerea accentuata face imposibil un lavaj auricular adecvat;
  • Antiinflamatoarele ajuta la reducerea inflamatiei si au efect analgezic;
  • Tratamentul etiologic se realizeaza cu antibiotice, antimicotice sau antiparazitare, in functie de rezultatele investigatiilor. Utilizarea unui antibiotic in otita la caini se realizeaza respectandu-se aceleasi principii si precautii precum in cazul oamenilor: alegerea antibioticului potrivit conform antibiogramei si administrarea tratamentului complet, chiar daca simptomele se remit de la primele doze;
  • In cazul cainilor cu alergii, tratamentul local si general este insotit de schimbarea dietei si a altor factori din mediu. De pilda, otita la cainii bichon are adesea un factor etiologic alergic implicat, pe langa cel legat de igiena locala, proprietarii fiind incurajati de catre medicul veterinar sa fie atenti la alimentatie si sampoanele folosite.

Tratamentul poate dura pana la 3-4 saptamani si poate necesita, la inceput, vizite periodice in cabinetul medicului, pana cand sensibilitatea locala scade suficient incat proprietarul sa il poata administra singur. In otita la caini, tratamentul acasa este eficient cu conditia igienizarii corecte a urechii, conform recomandarilor medicului.
Daca suspectezi ca patrupedul tau se confrunta cu aceasta problema, e de dorit sa nu aplici tratamente de otita la caini de pe forumuri, ci sa apelezi la un consult veterinar de specialitate.

Otita la caini – cum o previi

Cel mai important lucru pe care il ai de facut pentru a preveni aparitia sau recurenta otitei externe la caine este sa te ocupi de igiena corespunzatoare a urechilor. Recomandarea medicului veterinar este sa alegi o zi pe saptamana, in care sa te ocupi de asta.
La cainii cu par in urechi, smulgerea frecventa a acestuia este de ajutor in reducerea nivelului de umiditate locala.
In cazul cainilor care inoata frecvent, uscarea urechilor dupa iesirea din apa e importanta.

Cum cureti corect urechile cainilor

Cea mai buna metoda de a invata cum sa cureti urechile cainelui este sa il rogi pe medicul veterinar sa iti faca o demonstratie si sa iti ofere sfaturile necesare. Aminteste-ti sa ii soliciti acest lucru la urmatoarea consultatie.
Pana atunci, iata cateva sfaturi:

  • Nu incerca sa introduci nimic adanc in ureche, deoarece poti perfora timpanul sau poti rani conductul auditiv. De asemenea, folosind tehnica nepotrivita, risti sa impingi murdaria si mai adanc in ureche si sa favorizezi aparitia infectiilor;
  • Maseaza baza urechii timp de aproximativ 20 secunde, pentru a mobiliza murdaria acumulata. Este o idee buna sa folosesti si picaturi special destinate acestui scop, care au ca rol fluidizarea secretiilor – medicul este cel mai in masura sa iti recomande produsul potrivit;
  • Sterge urechea cu o bucatica de vata sau cu un servetel umezit cu solutie de curatat urechile, pornind de la deschiderea canalului auditiv, catre varful urechii.

Avand in vedere faptul ca otita poate determina durere puternica si complicatii severe, este importanta consultarea medicului veterinar de la primele semne de boala. Igiena adecvata a urechilor poate contribui la rarirea episoadelor de otita sau la prevenirea lor completa.