Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Principalele substante otravitoare pentru un caine

Cand auzi despre substante otravitoare pentru caine, te gandesti la diverse accidente pe strada sau la vecini rauvoitori care fac lucruri ilegale, din razbunare sau frica. Din pacate, majoritatea cazurilor de intoxicatie la animalele de companie in general si la caine in mod special sunt provocate de obiecte si substante aflate in spatiul de locuit al acestuia.

Din acest articol poti afla ce substante, medicamente, alimente sau plante pot fi considerate otrava pentru caini, astfel incat sa iti poti proteja corespunzator prietenul necuvantator.

Medicamente de uz uman

Exista multe substante active folosite atat in medicina umana cat si in cea veterinara, dar exista si mai multe substante care se pot dovedi toxice pentru caini. Din pacate,un singur comprimat poate provoca probleme mari; nu e nevoie ca patrupedul sa consume tot flaconul ca sa fie in pericol (depinde si de talia cainelui).

Pe lista acestor medicamente intra:

  • Antiinflamatoare si analgezice: ulcerul gastric si blocajul renal sunt principalele probleme pe care le pot provoca. Printre cele mai periculoase si care se gasesc in orice locuinta sunt antiinflamatoarele pe baza de acetaminofen (paracetamol), respectiv ibuprofen;
  • Antidepresivele: cel mai adesea simptomele intoxicatiei cu antidepresive declanseaza greata, varsaturi, diaree – probleme de ordin digestiv. Uneori, insa, in functie de tipul de antidepresiv si de cantitatea ingerata, se poate manifesta prin hipertermie, hipertensiune si frecventa cardiaca marita;
  • Antihipertensivele sunt, de asemenea, foarte periculoase pentru caini.

Insecticidele

Insecticidele impotriva gandacilor, furnicilor, moliilor sau chiar acarienilor pot provoca intoxicatii severe la caini atunci cand sunt ingerate sau inhalate, asadar ar trebui sa depozitezi intotdeauna aceste produse la inaltime, in dulapuri inchise. In plus, niciodata nu ar trebui sa incerci sa deparazitezi extern cainele cu produse de acest gen, deoarece risti sa ii produci o intoxicatie severa.

Un caz particular este reprezentat de antiparazitarele de uz veterinar destinate altor specii, dar aplicate la caine, sau de antiparazitarele pentru caini supradozate, sau pe care, accidental, cainele le inghite in loc sa ii fie aplicate pe piele.

Medicamentele dozate incorect

Ca si in cazul oamenilor, unele medicamente pot avea efecte benefice atunci cand sunt administrate corect, conform prospectului, sau se pot dovedi o veritabila otrava pentru caini daca sunt supradozate.

Atentie, subdozajul este la fel de periculos – nu pentru ca ar provoca intoxicatii, ci pentru ca produsul respectiv nu isi va mai face efectul scontat.

Produsele pentru curatenie

Produsele pentru curatenie contin o multime de substante toxice care pot determina probleme severe la caine. Unele dintre ele determina arsuri chimice, altele afecteaza grav tubul digestiv, tractul respirator sau sistemul nervos.

Problema este ca parfumurile pe care le contin aceste substante se pot dovedi foarte tentante pentru unii caini. Mai mult decat atat, uneori proprietarii nu sunt foarte atenti cu felul in care folosesc sau depoziteaza aceste substante: galeata de mop cu apa cu detergent poate fi uitata pe terasa, iar cainele se poate servi intr-o zi torida; flaconul cu diluant poate fi uitat pe jos in baie, de unde patrupedul il va lua ca sa se joace cand e singur acasa si plictisit.

Antigelul

Antigelul face victime in fiecare an din cauza gustului sau dulceag si a lipsei de miros. Cainii sunt atrasi de gustul sau placut, astfel ca il consuma fara sa stea prea mult pe ganduri. Din pacate, metabolizarea antigelului prin rinichi altereaza structura microscopica a acestuia si conduce la blocaj renal si moarte. Asadar antigelul este otrava pentru caini (la fel se intampla si la oameni).

Rodenticidele

Rodenticidele – otrava pentru soareci si pentru sobolani – este produsa astfel incat sa fie atractiva pentru rozatoare, dar ea pare sa fie si pe placul multora dintre caini. Actiunea rodenticidelor consta in blocarea mecanismelor naturale de coagulare a sangelui, ceea ce inseamna ca la animalele intoxicate se declanseaza o hemoragie interna adeseori fatala.

Unele alimente

Te-ai gandit vreodata ca unele dintre alimentele pe care le consumam ca pe delicatese, sau in ideea in care sunt alimente sanatoase, se pot dovedi, de fapt, toxice pentru caini?

  • Ciocolata este o sursa de teobromina, care este toxica pentru caine si pentru alte animale. Cu cat concentratia de cacao e mai mare, cu atat si concentratia de teobromina creste. In cantitate mica, ciocolata determina tulburari digestive, dar in cantitate mare poate determina simptome nervoase si cardiace care pun viata in pericol. Cine s-ar fi gandit la ciocolata, otrava pentru caini…?;
  • Ceapa si usturoiul, consumate in cantitate mare, determina o anemie grava, instalata in decurs de cateva zile de la consum. Simptomele caracteristice sunt letargie, mucoase palide, slabiciune, frecventa respiratorie crescuta, urina deschisa la culoare;
  • Strugurii si stafidele au un inalt grad de toxicitate pentru caini, determinand insuficienta renala cu anurie (lipsa productiei de urina) si moarte. Simptomele debuteaza cu letargie si probleme digestive, dupa care starea cainelui se agraveaza rapid. In cazul in care cainele a mancat accidental stafide sau struguri, singura solutie este inducerea prompta a varsaturilor, inainte ca substantele toxice sa se absoarba in organism;
  • Xylitolul este un indulcitor artificial folosit in numeroase produse alimentare de uz uman, in special in dulciurile dietetice sau in cele destinate diabeticilor. Din pacate, xylitolul este toxic pentru caine, la care determina o scadere brusca a glicemiei si insuficienta hepatica;
  • Nucile de Macadamia sunt complet contraindicate cainilor; ele declanseaza varsaturi, ataxie (pierderea echilibrului, absenta coordonarii), slabiciune musculara, hipertermie si letargie. Conform studiilor, semnele de toxicitate apar atunci cand cainele ingera 2.4 g/kg greutate corporala, deci o cantitate relativ mica;
  • Alcoolul si bauturile cu cofeina pot declansa, de asemenea, simptome de toxicoza, in functie de cantitatea care este consumata. Berea si cafeaua nu sunt produse potrivite pentru caini, oricat de simpatici ar parea atunci cand ling spuma din halba…

Plantele de apartament si de gradina

Desi nu sunt la fel de periculoase pentru caini ca pentru pisici, care par sa fie mai sensibile din acest punct de vedere, numeroase specii de plante de apartament pot declansa semne de intoxicatie la caini. Prin urmare, ai grija unde pastrezi:

  • Agava: determina semne usoare de intoxicatie, mai ales in sfera digestiva;
  • Ciclamele: foarte toxice, atat pentru oameni, cat si pentru animale;
  • Crinii: bulbii sunt, in mod special, foarte toxici, determinand aritmii cardiace;
  • Azaleea: simplul contact cu aceasta planta poate determina intoxicatii severe;
  • Ficusul: in cazul in care cainele il roade, seva este toxica;
  • Crizantemele: la cainii cu par scurt, contactul cu crizantemele poate declansa o iritatie cutanata. Ingerata, determina probleme respiratorii, ataxie, tulburari digestive;
  • Iedera: este o sursa de saponine triterpenoide, cu potential toxic pentru caine;
  • Hortensia contine acid cianhidric si saponine, care afecteaza negativ sanatatea cainilor, pisicilor si pe cea a oamenilor atunci cand planta este ingerata;
  • Leandrul este o planta extrem de toxica pentru toate speciile, inclusiv pentru caine;
  • Craciunita este foarte toxica pentru animale din cauza continutului de germanicol. Intoxicatia se manifesta prin tulburari gastrointestinale si simptome neurologice;
  • Zambilele, in special bulbii, sunt toxici;
  • Tuia contine o cantitate mare de uleiuri esentiale toxice;
  • Ienuparul este toxic, dar doar in cantitate mare; ros in cantitate mica determina tulburari gastrointestinale relativ discrete.

Recomandari pentru a preveni intoxicatiile accidentale

Orice proprietar responsabil va incerca sa faca tot ceea ce ii sta in puteri ca sa previna accidentele, dar uneori pur si simplu oamenii pierd din vedere anumite riscuri. De aceea, am conceput aceasta lista de sfaturi:

  • Depoziteaza medicamentele in dulapuri incuiate sau in sertare la care nu poate ajunge;
  • Depoziteaza produsele pentru curatenie, solventii, antigelul in spatii la care cainele nu are niciodata acces;
  • Evita sa folosesti rodenticidele – cainele se poate intoxica si in cazul in care consuma rozatoare otravite, moarte – si apeleaza la solutii de tipul capcanelor, lipiciului si asa mai departe;
  • Roaga vecinii sa anunte atunci cand fac lucrari de deratizare, dezinsectie, erbicidare, astfel incat sa poti proteja cainele;
  • Acorda atentie plantelor de gradina si de apartament si locului in care le pastrezi;
  • Cand iesiti la plimbare, du cainele in lesa sau in lesa lunga (cand mergeti la padure, de pilda);
  • Invata cainele sa refuze hrana si sa nu manance de pe jos; obiceiul de a imprastia otrava pentru cainii vagabonzi nu a disparut din toate zonele tarii.

In cazul substantelor otravitoare, intotdeauna este mai usor sa previi o intoxicatie decat sa o tratezi. Prin urmare, ia toate masurile de precautie pentru siguranta prietenului tau si pentru o viata lunga si fericita, impreuna.