Căutare

Înapoi la articole

Picture of exavet

exavet

Echipa Exavet

Rasa ciobanesc german: ingrijire si dresaj

Ciobanescul german este una dintre cele mai populare rase de caini si exista motive intemeiate pentru asta. Sunt inteligenti si capabili, sunt caini de lucru, dau dovada de un curaj si devotament nemaiintalnit si sunt extraordinar de adaptabili.

Istoricul rasei

In comparatie cu alte rase de caini, ciobanescul german este o rasa aparuta relativ recent, in 1899, cand capitanul Max von Stephanitz a creat-o in ideea de a oferi cei mai performanti caini ciobanesti. Pe masura ce capitanul perfectiona rasa, industrializarea Germaniei l-a determinat sa se orienteze catre un caine de lucru pe care sa il puna in serviciul armatei si al politiei. In curand, in Primul Razboi Mondial, ciobanescul german avea sa lucreze ca mesager, salvator, paznic, animal de tractiune si caine de serviciu pentru Crucea Rosie.

Celebritatea rasei se datoreaza unui pui in varsta de doar 5 zile, salvat dintr-o canisa bombardata din Franta, de un caporal american din Los Angeles. Acesta a devenit una dintre legendele cinematografiei americane: Rin Tin Tin.

Ingrijorat de evolutia rasei pe care o crease, von Stephanitz a implementat, din 1922, un sistem de control care impunea numeroase teste de inteligenta, temperament, sanatate si abilitati atletice exemplarelor care urmau sa fie incluse in procesul de reproductie.

Exista in prezent mai multe tipuri de ciobanesc german din punctul de vedere al dimensiunilor sau culorii blanii, si nu toate sunt recunoscute de diferitele asociatii chinologice si alte organisme internationale.

Standardul rasei

Din punctul de vedere al dimensiunilor corporale, masculii de ciobanesc german masoara intre 61 si 66 cm inaltime, iar femelele au intre 55 si 60 cm. Greutatea medie este de 34-43 kg. Atunci cand auzi de o canisa de ciobanesc german, asigura-te ca e vorba despre un crescator serios, care detine exemplare cu drept de monta si certificari.

Crescut initial ca un caine de paza al turmelor de animale la altitudini mari, ciobanescul german are o blana stratificata care il protejeaza eficient de frig si ploaie si e rezistenta la murdarie. La origini, ciobanescul german are o blana de lungime medie, dar exista si exemplare cu blana lunga. Culorile blanii variaza: negru, negru cu masca de foc, cenusiu, maro cu masca de foc sau chiar alba.

Ciobanesc german – ingrijire

Rasa naparleste pe toata durata anului, desi exista cele doua perioade, primavara si toamna, cand isi schimba blana si cantitatea de par rezultata este impresionanta. Desi nu exista nicio metoda de a combate naparlirea, periajul de minimum 3 ori pe saptamana este de ajutor pentru a controla cantitatea de par din locuinta.

Spalarea acestei rase indeparteaza stratul lipidic protector, ceea ce determina degradarea blanii si a pielii. Prin urmare, medicii veterinari recomanda imbaierea doar atunci cand este cu adevarat necesara.

Unghiile trebuie taiate lunar, iar urechile trebuie verificate saptamanal. Secretiile auriculare, roseata sau mirosul neplacut sunt semnele unei posibile infectii, caz in care este recomandat sa consulti medicul. Consecutiv acestei inspectii clinice, urechile vor fi sterse cu un tampon de vata imbibat intr-o solutie speciala pentru curatare auriculara.

Ciobanescul german adora sa roada, iar obiceiul nu este neaparat unul prost, avand in vedere ca ii permite sa isi pastreze dantura curata si puternica. Jucariile rezistente si oasele de vita sunt potrivite pentru aceasta activitate. Periajul dentar ii ajuta, de asemenea, sa isi pastreze gingiile si dantura in buna stare.

Cresterea foarte rapida in intervalul de varsta 4-7 luni impune o atentie deosebita deoarece ii expune la aparitia de afectiuni osoase si poate fi necesara adaugarea suplimentelor in alimentatie.

Activitate si dresaj

Ciobanescul german este un caine de actiune, puternic si dinamic si cu un nivel crescut de energie, care trebuie canalizata catre antrenamente zilnice. Perioadele lungi de singuratate genereaza plictiseala, periculoasa in cazul unui caine atat de mare si de puternic, deoarece se asociaza cu comportamente nedorite: latrat, ros si sapat. Atunci cand alegi un ciobanesc german, tine cont de faptul ca acesta are nevoie disperata de exercitiu, atat fizic, cat si emotional.

Avand in vedere originile rasei, acest caine are tendinta de a latra mult. Comanda „Liniste!” sau „Taci!” este una dintre cele mai utile, pentru proprietarii de ciobanesc german. Dresajul de baza poate fi inceput de la varsta de 3 luni. Dresajul de specialitate poate fi orientat in aproape orice zona, de la paza si protectia individului la munca in politie, detectare substante interzise, salvare, agilitate etc.

Alimentatia ciobanescului german

Alimentatia ciobanescului german trebuie sa corespunda catorva cerinte esentiale: sa fie destinata unui caine de talie mare, cu un nivel ridicat de energie si cu activitate fizica intensa. Nevoile alimentare se schimba mult odata cu trecerea timpului si evolutia de la stadiul de pui la cel de adult si, apoi, de senior, iar comunicarea cu medicul veterinar este esentiala pentru o buna sanatate a cainelui.

Ingrasarea si obezitatea sunt in mod deosebit periculoase pentru ciobanescul german, predispus deja la diverse probleme articulare. Mesele la ore fixe si cantarite, exercitiul fizic si recompensele ceva mai rare sunt regulile dupa care e bine sa se ghideze proprietarii acestei rase. Personalitate si temperament

Ciobanescul german este un caine atent si rezervat, dar nu ar trebui sa fie agresiv. In familie este rabdator, foarte loial si protector. Datorita inteligentei deosebite si dresajului excelent, rasa are nevoie de reguli si sarcini clare pe care sa le indeplineasca. Desi poate indeplini orice tip de munca, prefera compania oamenilor in detrimentul singuratatii pe perioade mai mari de timp, cand devine frustrat si plictisit. Un ciobanesc german plictisit, care nu beneficiaza de suficienta atentie si exercitiu, isi orienteaza imediat comportamentul in zone distructive: latrat, ros.

Socializarea timpurie este importanta in cazul ciobanescului german, pentru a deveni un caine echilibrat si calm. E indicat ca puii sa fie expusi la o varietate cat mai mare de experiente, pentru a accepta cu usurinta noul.

Desi adoptia este incurajata in detrimentul cumpararii, orienteaza-te, chiar si in cazul in care vrei sa cumperi, catre un crescator serios, ale carui exemplare au drept de monta si certificate de sanatate. Un pui de ciobanesc german cu pedigree are sanse mai mari sa fie sanatos decat unul cumparat la intamplare.

Ciobanescul german – probleme de sanatate

Rasa este una in general sanatoasa, dar are o predispozitie catre anumite probleme, printre care:

  • Rasa este una in general sanatoasa, dar are o predispozitie catre anumite probleme, printre care:
  • Displazia de sold este o afectiune ereditara care poate determina uneori semne clinice reprezentate de schiopatura la unul sau ambele membre posterioare. Pe masura inaintarii in varsta, leziunile de la nivelul articulatiilor reduc calitatea vietii. Un crescator responsabil testeaza exemplarele inainte de a le include in programul de reproductie;
  • Displazia de cot este o alta afectiune ereditara frecventa la cainii de talie mare, cauzata de ritmul diferit de crestere al celor 3 oase care formeaza articulatia cotului. Boala poate determina durere si schiopatat;
  • Torsiunea gastrica este o urgenta medicala care apare mai frecvent la cainii de talie mare, cu pieptul larg. In general, se produce atunci cand cainele consuma cantitati mari de mancare, rapid, sau cand beau o cantitate mare de apa imediat dupa masa. Stomacul, destins de continut, se rasuceste in jurul propriului ax, astfel incat circulatia sangelui este blocata. In absenta interventiei chirurgicale imediate, cainele poate muri in cateva ore;
  • Mielopatia degenerativa este o afectiune progresiva a maduvei spinarii, care devine incapabila sa transmita impulsurile nervoase la si de la membrele posterioare. Majoritatea cazurilor ajung sa fie eutanasiate in momentul in care cainele nu se mai poate deplasa;
  • Insuficienta pancreatica exocrina este o boala genetica a pancreasului in care celulele producatoare de enzime sunt, in timp, distruse. Ca urmare, procesul de digestie si absorbtie a alimentelor este afectat. Cainele poate manifesta abdomen destins, pierderea poftei de mancare, scadere in greutate, iar fecalele isi pot schimba culoarea. Diagnosticul e simplu de stabilit, iar tratamentul este de asemenea usor de implementat, cainii revenindu-si, in general;
  • Alergiile: unele exemplare de ciobanesc german sufera de o multime de alergii, de la cele alimentare la cele de contact. Ele se pot manifesta prin tulburari digestive, scarpinat, lins excesiv, si necesita tratament medicamentos.

Ciobanescul german este un caine excelent pentru persoanele cu un stil de viata activ si pentru familiile care il pot integra pe deplin. Este un caine excelent pentru copii, poate fi un companion sau un caine de lucru grozav, dar necesita mult exercitiu fizic si emotional pentru a se mentine in forma.