Căutare

Înapoi la noutăți

Socializarea puiului de caine

Aducerea acasa a unui pui de caine este o perioada solicitanta. Chiar daca ai cumparat toate obiectele necesare pentru el, l-ai programat la veterinar si te-ai pregatit pentru antrenamentul care il va obisnui sa isi faca nevoile afara, cel mai mult de lucru vei avea cu procesul de socializare. Socializarea lui inseamna sa-l inveti ca lumea este un loc sigur si ca noile experiente, oamenii si alte animale nu trebuie sa-l sperie. Totodata, socializarea este unul dintre ingredientele esentiale pentru un caine fericit, increzator si bine crescut. Ratarea socializarii in prima etapa a vietii poate contribui la probleme de comportament, cum ar fi agresivitatea bazata pe frica.

Ce este socializarea pentru un pui de caine

Socializarea inseamna expunerea, pas cu pas, a unui catel la diferite lucruri pe care le poate experimenta de-a lungul vietii, precum imagini, sunete, texturi sau schimbari bruste de mediu. Astfel, socializarea nu inseamna doar intalnirea cu alti caini si oameni, desi aceasta este o parte importanta a procesului, ci toate experientele care ajuta un caine sa faca asocieri pozitive cu lucrurile traite, ceea ce il va face sa se simta in siguranta.

Cand se poate incepe socializarea pentru un pui de caine

Trebuie stiut ca socializarea este un proces care are loc pe tot parcursul vietii, dar cea mai mare parte se intampla in primele 12 saptamani de viata ale puiului de caine. De fapt, socializarea poate incepe inca de la nastere. Desi puii nou-nascuti nu vad si nu aud, simturile lor, precum mirosul si cel tactil functioneaza pe deplin. Proprietarii de caini incep sa manipuleze puii imediat dupa nastere, pentru a-i ajuta sa se simta confortabil, cu atingerea umana. La doua saptamani, urechile si ochii puilor se deschid. In acest timp, ar trebui sa fie expusi la sunete cat mai diverse, cum ar fi cele provenite de la masina de spalat, muzica, televizor. Aceasta stimulare ii ajuta sa se obisnuiasca cu sunetele pe care le vor auzi acasa si ajuta la dezvoltarea neurologica.

Cum se poate face socializarea pentru un pui de caine

Odata ce iti aduci catelul acasa el va continua aceasta etapa timpurie a socializarii, respectiv sa se obisnuiasca cu stimuli, pana cand implineste cel putin 12 saptamani. Chiar daca fundatia socializarii joaca un rol important pentru intregul proces, de retinut este ca poate exista o regresie semnificativa daca lectiile de socializare nu sunt continuate in toate etapele vietii juvenile si adolescente.

Este important insa ca asocierile facute de caine cu tot ce poate intalni in lume sa fie una pozitiva, astfel incat el sa se simta in siguranta. Totodata, sfatul expertilor este sa nu iti expui cainele la prea multe experiente noi, deodata, ci treptat. Dincolo de expunerea in sine, este necesar sa ii observi reactiile la diferite situatii. Daca da semne de teama, scoate puiul de caine din situatia respectiva, lauda-l sau ofera-i o recompensa comestibila , astfel incat sa asocieze experienta cu ceva pozitiv. Apoi, incearca din nou, experienta de care s-a temut prima data.

Iata cateva modalitati de a incepe socializarea cainelui tau:

Cursuri de socializare a catelilor

A invata sa se inteleaga cu alti caini este o parte importanta a socializarii puiului tau de caine. Unul dintre cele mai sigure moduri este acela de a aduce puiul in fata altor caini, intr-un cadru organizat, cum sunt anumite locuri in care se organizeaza cursuri speciale. Atentie! Acestea nu au rolul de a dresa cainele, ci de a-l socializa prin expunerea la o gama larga de experiente noi, inclusiv jocul cu caini diferiti, intalnirea cu oameni noi sau plimbarea pe diferite suprafete. Toate acestea au loc in prezenta unui instructor care ii supravegheaza si foloseste recompense. Astfel, puiul tau de caine va invata ca lumea nu este un loc infricosator.

Socializarea acasa

In timp ce astfel de cursuri sunt o modalitate excelenta de a-ti expune catelul in lume, socializarea de acasa este la fel de importanta. Puiul de caine isi va petrece cea mai mare parte a vietii in casa ta, asa ca este important sa invete cu ce sunete, mirosuri si obstacole se va intalni in fiecare zi.
Pentru a socializa acasa, expune-l intr-un mod pozitiv la cat mai multe sunete, imagini, mirosuri si oameni, in primele trei luni de viata. Iata cateva recomandari care te-ar putea ajuta.

Expunerea la obiecte:

  • oglinzi
  • baloane
  • pungi de plastic si ambalaje
  • maturi
  • steaguri ce flutura
  • carucioare pentru copii
  • mingi
  • televizoare
  • apa de la aspersoare, furtun, ploaie.

Expunerea la sunete:

  • aspiratoare
  • masini de spalat vase si rufe
  • masini de tuns iarba
  • focuri de artificii
  • furtuni
  • mingi
  • sirene.

Intalniri cu oameni:

  • oameni de toate varstele, genuri, rase
  • copii
  • bebelusi
  • persoane care poarta ochelari, palarii, paltoane, masti etc.
  • persoane care folosesc scaune cu rotile.

Expunerea la texturi:

  • covoare
  • lemn
  • tigla
  • iarba
  • noroi
  • nisip.

Un catel bine socializat va fi un caine cu un comportament bun. Daca catelul tau se simte confortabil intr-o varietate mai mare de situatii, este mai putin probabil sa fie agresiv in momentele de frica. Daca puiul de caine nu este socializat, poate duce la situatii periculoase in viitor. Datele arata ca motivul principal de deces pentru cainii sub trei ani sunt problemele de comportament si nu bolile.

Cand il socializezi, asigura-te ca faci lucrul acesta pas cu pas, cunoscand limitele catelului. Ofera-i interactiuni pozitive, laude si recompense. Nu uita! Totul este nou pentru catelul tau, asa ca fiecare intalnire este o oportunitate de a face o asociere pozitiva.
De asemenea, atunci cand iti prezinti puiul altor caini, incearca sa iti pastrezi calmul si sa nu te stresezi. Puiul tau poate simti aceste emotii. Daca grupul este mare, fie ca este vorba despre caini sau oameni, el se poate simti coplesit si, pe viitor, poate avea reactii de frica la grupuri mari.

Asa cum spuneam, el trebuie scos si indepartat de situatia respectiva daca da semne de frica si stres. Daca stimulii sunt introdusi treptat, pe masura capacitatii lui de asimilare, va invata sa faca fata situatiei. La polul opus, daca manifesta teama in orice situatie, chiar si in experiente linistite si bine controlate, va trebui sa va adresati unui veterinar, pentru indrumare.

Perioada critica de socializare sau “perioada de amprenta”

Cainii trec printr-o perioada critica de dezvoltare a socializarii. Aceasta este cuprinsa intre varsta de aproximativ 3 si 16 saptamani. Ceea ce invata in acest timp se va imprima in creier si va avea un efect semnificativ asupra comportamentului lui viitor. In situatia in care ai adoptat un caine mai mare de patru luni, care a ratat socializarea, nu iti face griji. Nu este pierduta orice speranta! Se pot incepe exercitiile de socializare chiar si in aceasta etapa. Va trebui insa sa te inarmezi cu multa rabdare si sa faci pasi mai mici. In procesul de socializare a unui caine mai mare de 16 saptamani, ti-ar putea fi util si un dresor certificat. Specialistii numesc aceasta forma „socializare de remediere”.

Cand poate merge puiul intr-un loc cu alti caini

Atentie! Se recomanda sa nu iti duci niciodata puiul de caine intr-un parc pentru caini sau in alta zona in care se aduna grupuri de caini, pana cand puiul nu a primit toate vaccinurile din seria lor initiala. Acest lucru are loc in jur de 17 saptamani. Pana atunci, riscul de transmitere a unor boli este unul ridicat.
Chiar si asa, veterinarii recomanda ca orice caine mai mic de sase luni sa nu mearga intr-un parc pentru caini. De ce? Astfel de locuri nu sunt potrivite pentru o socializare pozitiva. Cainii sunt liberi, au stiluri de joaca diferite si personalitati care ar putea sa nu fie potrivite pentru puii care se afla in perioada de invatare a interactiunii cu alti caini.

De asemenea, alti proprietarii de caini din parcuri pot sa nu inteleaga limbajul corpului canin sau sa nu aiba bazele de antrenament pentru a-si trage cainele departe de puiul tau, atunci cand este necesar. Acest lucru poate provoca lupte sau o experienta traumatizanta pentru catelul tau, teama sau reactivitate pe tot parcursul vietii.

In schimb, grupurile de joaca si cursurile il ajuta pe puiul de caine sa invete un comportament bun si il impiedica sa devina un agresor sau sa fie hartuit. Daca catelul tau si-a incheiat vaccinarea, poti sa ii organizezi o intalnire de joaca cu un alt caine.

Socializarea puiului de caine inainte ca schema de vaccinare sa fie completa

Chiar daca puiul tau nu este complet vaccinat, il poti socializa in siguranta urmand acesti pasi:

  • invita oameni acasa pentru a iti cunoaste puiul de caine;
  • mergi in vizita la prieteni. Acolo poate experimenta in siguranta un nou mediu;
  • fa-i cunostinta cu alti caini, dar evita deocamdata parcurile. Poti cere cunoscutilor tai care au caini sanatosi si prietenosi sa va intalniti in aer liber;
  • cand iesiti din casa, poti folosi un rucsac pana cand catelul tau va fi suficient de mare pentru a merge singur afara. Acest lucru ii ofera sansa de a experimenta lucrurile dintr-un loc sigur;
  • tine-l curat si evita sa-l lasi sa mearga acolo unde alti caini si-au lasat urina sau fecale.

Surse:

  • www.dailypaws.com
  • www.preventivevet.com
  • pets.webmd.com