Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Fătarea la câini: cum se desfășoară, semne ale travaliului, cum îți poți ajuta animalul

Mai ales dacă este prima oară când cățeaua ta se pregătește pentru o serie de pui, e destul de probabil să te simți puțin neajutorat. Ce ai de făcut și cum vei știi să o ajuți?

Cel mai bun partener în tot acest demers este medicul veterinar care te-a consiliat și pe perioada gestației în ceea ce privește alimentația, deparazitările și alte acte medicale menite să asigure o gestatie cât mai ușoară și un cuib de pui sănătoși. Pentru a putea purta o discuție productivă cu acesta, îți recomandăm să te documentezi puțin în prealabil, citind acest articol.

Fătarea la câini – pregătirea locului de fătare

Locul destinat fătării trebuie pregătit înainte ca viitoarea mămică să intre în travaliu activ. Gestația la câine durează, în medie, 63 de zile, dar acest interval poate varia între 57 și 71 de zile, în funcție de mai mulți factori. Proprietarii întreabă adesea cât durează gestația la câinii de talie mică, dar nu e neapărat o regulă ca aceștia să fete mai devreme sau mai târziu decât intervalul mediu.

Spațiul pentru fătare trebuie pregătit cel târziu până în ziua 50 de gestație (în condiții ideale), astfel încât cățeaua să aibă timp să se obișnuiască cu el și să îi aducă „îmbunătățirile” pe care le consideră necesare. Instinctul acestor carnivore este, însa,  puternic și majoritatea femelelor încep să își pregătească locul devreme de-a lungul perioadei de gestatie.

Multe femele sunt surprinse ducând jucării de pluș sau câte o păturică în cuib în așteptarea puilor. Cutia pentru fătare trebuie amplasată într-un spațiu ferit, liniștit, la o temperatură constantă de aproximativ 22 de grade Celsius.

Dacă tot vorbim despre pregătiri pentru fătare, în perioada de gestație la câine, este obligatoriu să consulți medicul pentru a primi recomandări legate de îngrijirea viitoarei mame.

Cum decurge fătarea normală

Dacă lucrurile sunt relativ simple cât ține gestatia la câini, momentul fătării poate fi unul sensibil. Iată o descriere succintă a modului în care decurg lucrurile.

Stadiul 1: pregătirea pentru fătare

Această etapă durează în medie 6-12 ore, dar se poate prelungi până la 36 de ore. Viitoarea mămică devine neliniștită, se ascunde, respira accelerat, refuză mâncarea și manifestă puternic instinctul de pregătire a cuibului, zgrepțănând în jurul lui, așezând cu nasul păturica sau ducând în zona respectivă alte obiecte textile de prin casă.

Se observă frecvent eliminarea unei mici cantități de mucus roșiatic sau maroniu la nivelul vulvei și, eventual, contracții slabe.

Stadiul 2: fătarea propriu-zisă

Odată ce travaliul propriu-zis începe, cățeaua manifestă contracții din ce în ce mai intense. În general, primul pui se naște după 2-4 ore; restul puilor se nasc de obicei mai repede, la intervale de 5 minute până la o oră.

Foarte important: în cazul în care câinele are contracții puternice timp de 20-30 de minute, fără a se observa vreun progres sau fără să fete un pui, contactează imediat medicul.

Puii se nasc înveliți în sacul amniotic pe care cățeaua îl va îndepărta prin lins. Astfel, stimulează și respirația, și circulația puiului.

După nașterea fiecărui pui, cățeaua elimină placenta aferentă acestuia pe care majoritatea femelelor o consumă. Este important să monitorizezi întregul proces și să numeri placentele eliminate; retenția uneia dintre ele poate determina o infecție gravă. Unii specialiști recomandă ca, în cazul cuiburilor cu mulți pui, cățeaua să nu fie lăsată să consume toate placentele, deoarece ar putea vărsa după aceea.

Între pui, cățeaua este de obicei liniștită. Contracțiile se opresc, iar mama își linge puii. La scurt timp, contracțiile se reiau.

Este normal ca, în timpul fătării, să se elimine o cantitate mică de lichid sangvinolent la nivelul vulvei, dar o hemoragie reprezintă o urgență medicală și impune asistență de specialitate.

Stadiul 3: după fătare

În medie, fătarea durează între 3-12 ore de la începutul contracțiilor. Majoritatea câinilor încheie acest proces în aproximativ 6 ore.

În cazul în care fătarea se prelungește mai mult de 24 de ore, este obligatoriu să contactezi medicul. Riscul de complicații crește exponențial în această situație.

După încheierea fătării, cățeaua este flămândă și obosită. Oferă-i un spațiu liniștit în care să nu fie deranjată și să aibă la îndemână apă și mâncare. În caz contrar, este posibil să respingă puii și să refuze să îi alăpteze.

Complicații fătare câini

Experiența medicilor veterinari este încurajatoare: complicații fătare câini sunt situații relativ rare. Totuși, ele necesită intervenție medicală cât mai rapidă pentru salvarea vieții puilor și a mamei.

În cazul în care cățeaua pare să aibă o stare generală proastă după fătare, contactează imediat medicul.

Dacă, după 20-30 de minute de contracții intense, cățeaua nu a expulzat niciun pui, contactează medicul, deoarece e foarte posibil să existe o problemă.

Dacă observi, la un moment dat, o pierdere de sânge mai mare de câteva picături, sună imediat medicul.

Uneori, cățeaua are nevoie de ajutor pentru a îndepărta sacul amniotic de pe pui. Mai ales la prima fătare, unele cățele nu prea știu ce au de făcut. Dacă nu dă semne că ar face asta pe cont propriu, rupe tu membrana subțire, în dreptul botului puiului, pentru a-i permite să respire.

Contactează întotdeauna medicul în cazul în care se naște vreun pui mort. De asemenea, după încheierea fătării, se poate efectua o ecografie pentru a se confirma că uterul este gol.

Întrebări frecvente

De ce nu stă cățeaua la câine?

Există situații în care monta nu reușește, cățeaua respingând, uneori foarte violent, masculul. Pot exista mai multe răspunsuri pentru întrebarea „De ce nu stă cățeaua la câine?”, două dintre ele fiind mai frecvent întâlnite:

  • Femela nu este în perioada propice montei, cu alte cuvinte, este în afara perioadei fertile și nu acceptă masculul.
  • Nu există o compatibilitate, o „atracție” între cei doi. Este o situație întâlnită mai des decât s-ar crede, cea în care preferințele femelei sunt diferite decât ceea ce oferă masculul disponibil. De multe ori, proprietarul femelei are surpriza de a constata că un alt mascul este acceptat imediat.

Mai rar, se poate întâmpla ca femela să sufere de o dereglare hormonală; medicul poate solicita analize de sânge pentru a identifica o eventuală situație patologică.

Care e riscul de complicații la prima fătare la câini bichon?

Bichonii au devenit foarte populari datorită aspectului drăgălaș, dimensiunilor reduse și energiei de care dau dovadă. Având în vedere numărul mare de câini din această rasă, și îngrijorările legate de prima fătare la câini bichon sunt frecvente.

Din fericire, cât timp este vorba despre o montă controlată, rasa nu are o predispoziție aparte pentru probleme la fătare. În cazul unei diferențe mari de talie între femelă și masculul care a fost implicat în montă, este necesar să monitorizezi atent cățeaua, împreună cu medicul veterinar, pentru a putea interveni prompt în cazul unor probleme.

Cât durează fătarea la câini?

Mulți proprietari se întreabă cât durează fătarea la câini. În mod normal, de la debutul primelor contracții până la expulzia ultimului pui, trec aproximativ 12 ore. În cazul în care este prima fătare, acest interval se poate prelungi puțin. E indicat ca, dacă nu ai experiența unor fătări anterioare, să păstrezi contactul cu medicul veterinar pentru identificarea precoce a unor eventuale semnale de alarmă.

Când îți dai seama că trebuie să fete cățeaua?

Întrebat când îți dai seama că trebuie să fete cățeaua, medicul veterinar va spune că cea mai sigură variantă este să numeri 60-63 de zile de la data montei. Dacă monta nu a fost planificată, vei fi atent la unele semne care sugerează apropierea momentului fătării: femela devine mai agitată, își pregătește cuibul, poate refuza hrana, caută compania stăpânului sau, dimpotrivă, o evită. Vulva și mameloanele sunt edemațiate și turgescente și poate apărea o scurgere vulvară transparentă, filantă sau ușor roșiatică.

De ce mor puii de câine imediat după fătare sau în uter?

Mortalitatea puilor în uter sau imediat după fătare este sugestivă pentru anumite infecții. Discută cu medicul veterinar despre acest episod – el este cel mai în măsură să facă recomandări corecte despre cum să previi repetarea situației pe viitor. Dacă ai posibilitatea, du puii pentru un examen necropsic – este cea mai sigură metodă pentru a afla de ce mor puii de câine.

Câți pui face un câine la prima fătare?

Mai ales atunci când gestatia nu este planificată, ci datorată unei monte accidentale, proprietarii se întreabă, cu teamă, câți pui face un câine la prima fătare. Din păcate, nu putem oferi un răspuns liniștitor la această întrebare: sarcina la câini se poate solda cu 1-12 pui, deși un număr de mai mult de 4-5 pui se întâlnește rar la primul cuib.

La cât timp după fătare intră cățeaua în călduri?

Nu există un interval de timp standard pentru declanșarea următorului ciclu de călduri la o cățea care abia a fătat. Proprietarilor care se întreabă la cât timp după fătare intră cățeaua în călduri le spunem că unele dintre exemplare pot deveni fertile la doar 2 săptămâni după nașterea puilor, dar la majoritatea durează 3-4 luni până la următoarea montă. Oricum, este nevoie de atenție pentru a preveni o montă nedorită.

De cele mai multe ori, fătarea la câini este un proces care decurge relativ rapid și fără complicații. Totuși, în cazuri rare, se poate ca o femelă neexperimentată să nu știe ce are de făcut sau ca o anomalie de dezvoltare a unuia dintre pui să determine apariția unei distocii. Din acest motiv, este esențial să ții legătura cu medicul veterinar care să te poată consilia prompt sau să poată interveni în cazul unei probleme.

Bibliografie

  • https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/other-veterinary-advice/whelping-a-guide-to-your-dog-giving-birth#:~:text=On%20average%2C%20giving%20birth%20to,a%20problem%20becomes%20very%20high.
  • https://www.petmd.com/dog/conditions/reproductive/dog-pregnancy-birth-and-puppy-care-complete-guide
  • https://www.rochesterhillsvet.com/articles/labor_and_delivery_in_dogs.php
  • https://www.purina.co.uk/articles/dogs/health/pregnancy/labour-and-giving-birth
  • https://www.thesprucepets.com/whelping-canine-labor-and-delivery-1117846
  • https://www.akc.org/expert-advice/dog-breeding/dog-pregnancy-care-prep/