
Pisicile ating maturitatea sexuala si se pot reproduce incepand cu varsta de patru-sase luni. In perioada numita estru, denumita popular si perioada de calduri, pisicile au un comportament aparte, devenind afectuoase, mieunand insistent, zgomotos si solicitand atentie. Aceste schimbari de comportament pot deruta un proprietar neexperimentat, care le poate interpreta ca simptom de durere sau de boala. Fiecare ciclu de estru dureaza aproximativ 14-21 de zile daca nu intervine o eventuala monta. O pisica matura sexual, cu acces la exterior, va deveni cel mai probabil gestanta inainte ca proprietarul sa isi dea seama. In cadrul vizitelor la cabinetul veterinar, proprietarul va primi toate informatiile necesare, pentru a lua o decizie privind reproducerea, respectiv sterilizarea pisicii.
De obicei in emisfera nordica, anotimpul reproducerii este primavara, cand ziua incepe sa aiba o durata mai mare. Astfel, dupa o perioada de aproximativ noua saptamani de sarcina, pisica si puii vor avea suficienta hrana.
Spre deosebire de alte specii, la pisica, in cele mai multe cazuri ovulatia se produce spontan, doar ca urmare a imperecherii, astfel incat, la un ciclu de calduri pisica poate avea pisoi cu mai multi motani.
Cum afli daca pisica ta este gestanta
Exista mai multe modalitati de a afla daca o pisica este gestanta insa cea mai utilizata este examenul ecografic.
In general, incepand cu a 3-a saptamana de gestatie, un examen ecografic de specialitate poate aduce un diagnostic de certitudine. Insa aceasta investigatie nu este relevanta pentru a determina cu exactitate numarul produsilor de conceptie.
In prima perioada de gestatie nu vor exista schimbari majore in comportamentul si aspectul pisicii. Incet ea va incepe sa ia in greutate, abdomenul se va rotunji, iar din punct de vedere comportamental poate deveni mai afectuoasa, insa acest ultim aspect nu este obligatoriu intalnit in toate cazurile.
Exista insa cateva indicii pe care si proprietarul le poate observa:
- Abdonemul pisicii se poate mari in volum la aproximativ 30 de zile dupa imperechere
- un alt semn este si marirea si inrosirea mameloanelor, care apare la 2-3 saptamani dupa ce a ramas gestanta.
Comportamentul pisicii in timpul sarcinii
In timpul sarcinii, comportamentul pisicii se modifica foarte putin. Unele pisici pot deveni mai afectuoase, iar altele (mai rar) mai agresive. In timpul gestatiei, corpul ei se schimba lent in urmatoarele aproximativ 63 – 67 de zile, pe masura ce pisoii cresc. Cu toate acestea, exista foarte putine schimbari exterioare in primele saptamani de gestatie.
In ultimele zile de gestatie, pisica isi va cauta un loc in care sa fete in siguranta. Proprietarii trebuie sa ii asigure un loc linistit, cu temperatura relativ constanta si ferit de tranzitul tuturor membrilor
Probleme in timpul fatarii
Medicul veterinar care va evalua pisica pe tot timpul gestatiei va da proprietarului toate sfaturile necesare si eventual va asista femela la fatare.
In cele mai multe cazuri, pisicile pot fata singure, fara ajutorul proprietarilor, insa este recomandat sa se pastreze in permanenta legatura cu medicul curant, astfel incat acesta sa poate interveni in cazul unei distocii.
In general pisicile au instincte materne foarte bune si nu este necesar sa intervenim in a ingriji pisoii. Insa, se poate intampla, ca in special la prima fatare, pisica sa nu se priceapa foarte bine in a elibera caile respiratorii ale puilor, sau sa refuze sa ii hraneasca. In acest caz, la inceput sub indrumarea medicului curant, persoana care a asistat la fatare va elibera puiul din invelitorile fetale in care se naste. Il va usca cu un prosop curat prin masaj bland si va incerca sa il hraneasca, la pisica mama sau cu biberon si lapte praf special pentru pui de pisica.
Deoarece pisoii nu au capacitate de termoreglare, este foarte important sa se asigure un ambient cald, fara umiditate in exces si curenti de aer.
In mod ideal, temperatura din culcusul pisoilor ar trebui mentinuta intre 29,4 si 32,2 grade Celsius, in primele patru zile de viata. Ulterior, temperatura poate fi redusa la aproximativ 27 de grade, in primele sapte-zece zile, iar pana la sfarsitul primei luni, temperatura ar putea scadea la aproximativ 22 de grade Celsius.
Fie ca esti un crescator de pisici cu experienta in ingrijirea felinelor sau esti la prima experienta de acest fel, cu siguranta te vei bucura de prezenta in familie a micilor ghemotoace de blana