Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Gestatie la pisica: tot ce trebuie sa stii despre aceasta perioada

Pisicile sunt printre cele mai fertile animale de casa. Pentru a evita ca puii nedoriti sa ajunga pe strada sau intr-un adapost de animale, sterilizarea reprezinta o alegere inteleapta.

Totusi, daca puii sunt doriti, poate fi o experienta deosebita pentru intreaga familie. Poate ca te intrebi cum stii daca pisica este gestanta, cand fata si cum sa ai grija de ea. Mai jos, poti afla toate aceste informatii si multe altele despre gestatie pisica.

Despre gestatie la pisica

Gestatie pisica este perioada dintre fecundatie (fertilizare) si nastere. In general, o pisica ajunge la maturitatea sexuala in jurul varstei de 5-6 luni. Este in calduri, de regula, de la sfarsitul iernii pana toamna, cu perioade de 10-15 zile, urmate de pauze de 2-3 saptamani. In aceste perioade pisicile produc sunete diferite, ceva mai sonore. Se freaca de podeli si de mobila si cauta alintari.

Pisica ovuleaza provocat doar prin stimulare prin actul secual cu un mascul,motiv pentru care este important sa eviti interactiunea sa cu masculi, daca nu doresti sa aiba pui. Sterilizarea este o forma sigura de a preveni geststia la pisici.

Odata ce atinge maturitatea sexuala, se poate reproduce. Imperecherea poate avea loc voluntar, cand ii oferi acces la un mascul, sau involuntar, cand iese afara. Odata ce imperecherea a fost finalizata cu succes, pisica poate ajunge la gestatie. 

Semnele gestatiei la pisici

Vei recunoaste destul de usor pisica gestanta. Cat tine o pisica sarcina? In general, perioada de gestatie este cuprinsa intre 60 si 69 de zile.

Astfel, o pisica este foarte fertila si poate ramane gestanta chiar si de mai multe ori pe an. Primele semne de gestatie la pisica vor aparea la cateva saptamani dupa fecundare:

  • Pisica este mai afectuoasa decat de obicei si cauta atingerea ta si a altor membri ai familiei;
  • Mameloanele rozalii si usor umflate (la 15-18 zile dupa ovulatie) – acest indiciu este mai evident la prima nastere, deoarece, anterior, au mameloanele plate. La gestatiile urmatoare, vei observa mai greu, deoarece mameloanele raman marite;
  • Perii se dau la o parte din zona mameloanelor, pentru a permite viitorilor pui sa se hraneasca;
  • Andomenul se umfla treptat;
  • Se ingrasa. Gestatia pisicii aduce felinei 1-2 kilograme in plus;
  • Creste apetitul;
  • Incepe sa caute un loc confortabil pentru a fata, un loc linistit si retras – acest lucru apare mai ales in ultima parte a gestatiei.

Imediat ce observi aceste semne ale unei posibile sarcini la pisica, este important sa consulti medicul veterinar, pentru confirmare. Acesta va fi in masura sa iti ofere sfaturi si recomandari daca, de exemplu, pisica ta sufera de anumite probleme de sanatate.

Nevoile pisicii in sarcina

Nevoile pisicii in timpul gestatiei vor creste. De aceea, este important sa ii oferi mancare de calitate, bogata in proteine si carbohidrati, necesari in gestatie.

Exista inclusiv produse special adaptate pentru nevoile pisicii gestante, insa, daca nu stii ce sa alegi, poti vorbi cu veterinarul.

In general, portia unei pisici gestante va creste cu aproximativ 10% in fiecare saptamana, pana la fatare. Totusi, este indicat sa fii atent la greutatea pisicii. La sfarsitul gestatiei, pisica nu ar trebui sa se ingrase mai mult de 40% din greutatea sa.

De exemplu, o pisica de 4 kg in momentul imperecherii nu ar trebui sa aiba mai mult de 5,6 kg la sfarsitul gestatiei. Un exces ponderal poate creste riscul de complicatii (vezi mai jos) si poate prelungi nasterea.

Evita sa ii dai medicamente fara avizul medicului veterinar, deoarece multe produse pot cauza anomalii ale puilor. Riscul este cu atat mai mare in saptamanile 5-15 de gestatiei, insa pot persista si mai tarziu. Protocolul pentru paraziti interni sau externi trebuie discutat cu medicul veterinar.

Evolutia gestatiei

Desi gestatia pisicii poate dura pana la 69 de zile sau chiar mai mult, aceasta poate fi detectata abia din saptamana a treia. Sarcina la pisica este vizibila in mod clar in saptamana a 40-a, cand poti observa usor corpurile puilor. Perioada de gestatie la pisici se imparte in trei perioade, dupa cum urmeaza:

Saptamanile 1-3 de sarcina

In primele saptamani de gestatie pisica, apar multe schimbari. Ovulul fertilizat ajunge in coarnele uterine ale pisicii in ziua a 6-a dupa fertilizare. Aproximativ in ziua a 12-a se implanteaza. Incep sa se „intrevada” puii, mici cat niste varfuri de ac. In ziua a 15-a se formeaza placenta, iar embrionii se leaga la circulatia pisicii, pentru a le oferi nutrientii necesari in dezvoltare.

Aproximativ in ziua a 21-a, embrionii masoara circa 2,5 cm fiecare si au o forma asemanatoare literei C, usor vizibila la ecografie. Medicul veterinar poate simti fetusii prin palpare si ii poate numara. Tot in aceasta perioada, unele pisici devin mai afectuoase, in timp ce altele se indeparteaza, aparent fara explicatie. Astfel de schimbari de comportament sunt normale.

Saptamanile 4-6 de sarcina

Incepand cu ziua a 28-a se observa la ecografie formarea labutelor viitoarelor pisici. Totusi, inca au dimensiuni foarte mici, de 3-4 cm fiecare. Se schimba si comportamentul pisicii. Este mai putin activa si nu mai iese afara la fel de des (in cazul in care o lasi afara), pentru a limita pierderile de energie. Spatele devine mai adanc, iar burta incepe sa se rotunjeasca.

Este posibil ca, in aceasta perioada, medicul veterinar sa recomande deparazitare interna, pentru a preveni transmiterea catre pui a unor paraziti. Tot de acum este indicat sa incepi sa ii oferi hrana speciala pentru pisici gestante sau mancare pentru pui de pisica. Astfel de produse sunt imbunatatite cu vitamine si minerale, foarte necesare in gestatia pisicii.

Saptamanile 7-9 de sarcina

In jurul zilei 38 de gestatie se dezvolta urechile, nasul, mustatile, muschii si sistemul nervos. Un fat masoara circa 5 cm. Cateva zile mai tarziu, in ziua a 50-a de gestatie pisica, viitorii pui sunt acoperiti de puf si masoara 7 cm in lungime. Dimensiunile ajung la 13 cm pentru fiecare pui, in ziua a 60-a. Dezvoltarea lor fizica s-a incheiat. Tot ce mai ramane de facut este sa se nasca.

Comportamentul pisicii se schimba din nou. Ea se pregateste pentru fatare si incepe sa caute un loc confortabil, moale si retras, departe de zgomot si lumina. Ii poti amenaja un cosulet cu un prosop sau o mica patura. In ultimele zile de gestatie, pisica isi va linge pantecele si zona vulvara. Poate mieuna profund intre contractii si chiar poate deveni agresiva fata de stapani.

Semne care indica nasterea

Exista mai multe semne ca pisica naste. Iata care sunt:

  • Cu 2-3 zile inainte, devine agitata, miauna frecvent, se plimba mai mult si se spala mai des;
  • Cauta un loc retras pentru a fata;
  • Burta coboara, iar partile laterale se largesc. Corpul pisicii capata forma unei pere, pentru a usura nasterea;
  • Cad mici picaturi de lapte din mameloane;
  • Vulva se dilata;
  • Dopul mucos este eliminat. Acest dop este o secretie opaca groasa, prezenta in vaginul pisicii. Daca aceste secretii au o nuanta de rosu, verde sau maro-inchis, contacteaza de urgenta medicul veterinar;
  • Pisicii ii este sete, dar nu foame. Poate varsa;
  • Pisica urineaza frecvent;
  • Pisica respira greu si incearca sa stea pe o parte;
  • Este recomandat sa nu o privesti insistent, deoarece o vei stresa. Adopta acelasi comportament si dupa ce a fatat. Va avea nevoie de spatiu si liniste, pentru a avea grija de pui.

Cum ai grija de o pisica gestanta

De regula, ingrijirea unei pisici gestante este minimala. Iata cateva recomandari:

  • Ofera-i hrana speciala pentru pisici, iar dupa saptamana a 4-a de gestatie, alimente speciale pentru pisici gravide;
  • Administreaza tratamentele de deparazitare conform instructiunilor medicului veterinar. Evita sa aplici tratamente de deparazitare fara aviz, deoarece risti sanatatea pisicii si pe cea a puilor;
  • Mergi cu pisica la veterinar, in saptamana a patra sau a cincea;
  • Fii atent la reactiile pisicii – unele feline prefera sa fie mangaiate si alintate, iar altele vor sa fie lasate in pace. Comportamentul se poate schimba, pe durata gestatiei;
  • Asigura-te ca ai la indemana datele de contact ale medicului veterinar, pentru a putea solicita ajutor in caz de urgenta;
  • In general, pisica se descurca singura, dar, daca trebuie sa intervii, dezinfecteaza-ti mainile;
  • Asigura caldura pentru pisica si pui, in primele zile dupa nastere.

👉 Ingrijirea este foarte importanta inclusiv in perioada de gestatie pisica. Descopera totul, din articolul Cum ingrijim si toaletam corect pisicile in functie de rasa?

Cum te pregatesti pentru nastere

De cele mai multe ori, pisicile fata singure, fara ajutor extern. Din fericire, complicatiile apar in cazuri foarte rare. Totusi, daca esti prezent la nastere, stai in apropiere, pentru a te asigura ca totul decurge fara probleme.

Daca nasterea este iminenta, pune unul sau mai multe cosuri cu paturi, in mai multe zone din casa, pentru a-i oferi pisicii confortul de care are nevoie. Uneori, pisicile fata si in zone greu accesibile.

Este important sa:

  • Ai in apropiere un cantar, pentru a cantari pisicile. Acest lucru va ajuta medicul veterinar, in caz de complicatii;
  • Pregatesti prosoape pentru a curata puii, daca pisica nu se ocupa de ei;
  • Ai la indemana lapte praf special pentru posici in cazul in care pisica nu mai are putere sa ii hraneasca.

👉 Exavet este alaturi de tine, pentru a avea grija de felina ta, prin analize individuale si pachete special gandite pentru fiecare rasa de pisica si varsta sa. Colegii nostri iti sunt alaturi cu explicatii, sfaturi si recomandari utile pentru a alege din analizele disponibile pentru pisica ta gestanta.

Cum stii daca exista complicatii?

De cele mai multe ori, pisicile fata fara probleme. Daca vezi ca totul decurge normal, este mai bine sa nu intervii. Totusi, daca apar anumite indicii ale unor posibile complicatii, este recomandat sa contactezi veterinarul. Iata principalele semne ale unei complicatii in gestatie pisica:

  • Gestatia dureaza mai mult de 70 de zile;
  • Pisica incearca sa fete de 2-3 ore si nu s-a nascut niciun pui;
  • Vezi un pui, dar acesta nu iese afara;
  • Trece prea mult timp intre nasteri, mai mult de 90 de minute;
  • Lichidul amniotic are un miros puternic si neplacut;
  • Pisica depune eforturi, desi toti puii au iesit;
  • Pisica este agitata si sangereaza;
  • Dupa ce a fatat, este agitata, tremura sau nu vrea sa se hraneasca;
  • Observi un lichid cu miros neplacut si de culoare rosie sau maro pe mameloane.

In cazuri rare, poate fi indicata cezariana. Interventia chirurgicala este indicata daca pisica a suferit anterior un traumatism pelvin sau daca rasa este cunoscuta pentru capul sau corpul mare, asa cum este cazul pisicii persane. Cezariana este indicata si daca pisica se chinuie de mai bine de o ora sa fete si nu ies puii.

Nasterea la pisica

Nasterea la pisica are loc intre ziua a 52-a si ziua a 74-a dupa fecundare. Variatiile depind de numarul de pui, de rasa si de marimea pisicii. Este foarte important sa respecti pisica si sa ii oferi liniste si un mediu fara stres.

Cand incepe travaliul, iar colul uterin se deschide, pisica devine agitata. Contractiile se multiplica atat la nivel uterin, cat si la nivelul abdomenului, inainte de ruperea apei. In general, trec aproximativ doua ore, intre primele contractii si fatarea primului pui.

Odata ce apare capul primului pui, contractiile se intensifica. Dupa cateva minute se naste primul pui, insa urmatorul poate aparea intr-un interval care variaza intre 10 minute si o ora. Daca pisica se forteaza, dar nu iese niciun pui, este posibil sa existe un blocaj care sa necesite interventia veterinarului, deoarece pisica nu poate ramane in contractii mai mult de o ora, fara a naste.

Pisica va rupe cu dintii membrana care inconjoara fiecare pui, il va linge, pentru a stimula respiratia, apoi va rupe cu dintii cordonul ombilical. In general, pisica va manca placenta. Daca este prima nastere, este posibil ca pisica sa refuze muscarea cordonului ombilical. In acest caz, este indicat sa legi cordonul ombilicat cu o ata scurta, la circa 2 cm, si sa il tai cu o foarfeca.

Este foarte important sa nu muti pisica sau puii, in primele ore. Zona ar trebui sa fie curata si mai ales calda, deoarece puii inca nu sunt capabili sa isi autoregleze temperatura corporala.

Daca nu stii cati pui trebuie sa fie, o radiografie realizata in maximum 24 de ore de la fatare poate confirma (sau infirma) nasterea tuturor puilor.

Pisica se va confrunta cu scurgeri vaginale 3-7 zile dupa fatare. Daca aceste scurgeri persista mai mult de sapte zile, este indicat sa duci pisica la veterinar.

De asemenea, imediat dupa fatare, puii vor cauta laptele matern. Acest pas este foarte important, deoarece le ofera anticorpii si substantele nutritive necesare pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Unele pisici isi tin puii intr-un loc ascuns, dupa nastere, pentru a-i proteja de eventualii pradatori. Acest lucru este normal. Abia dupa doua luni, puii pot fi dusi la veterinar pentru prima oara.

Gestatia la pisici: FAQ

Gestatia la pisici starneste multe intrebari, intre proprietarii de feline. Iata cateva intrebari frecvente despre gestatie pisica si raspunsurile lor.

Cum stiu daca pisica poate avea pui?

Atat femelele, cat si masculii ar trebui examinati de medicul veterinar. Daca pisica are un defect genetic nu ar trebui sa fie lasata sa se inmulteasca.

Cand poate avea loc prima nastere la pisici?

Pisicile ajung la maturitatea sexuala la 4-6 luni. Cu alte cuvinte, prima nastere la pisici poate aparea cel mai devreme la patru luni. Felinele intra in faza reproductiva in anumite perioade ale anului. In general, etapa reproductiva debuteaza primavara, odata ce creste numarul de ore de lumina, si inceteaza toamna tarziu.

Cand este momentul potrivit pentru a incuraja reproducerea pisicii?

In mod ideal, este bine sa astepti pana cand pisica implineste 18 luni. Daca pisica este prea tanara, 4-6 luni, exista un risc mai mare de dificultati la nastere, malformatii fetale si probleme in a avea grija de pui.

In ce luna fata pisicile?

Pisicile fata, de regula, de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei. Cum perioada de gestatie dureaza 60-69 de zile, pisica va naste in a doua luna de gestatie sau chiar in a treia.

Cat dureaza gestatia la pisici?

Cat dureaza sarcina la pisici? In general, o sarcina normala dureaza intre 60 si 69 de zile, cu o medie de 62 de zile. Singura modalitate de a determina durata gestatiei este sa numeri zilele din momentul fecundarii.

Fatul se poate observa la ecografie in a 16-a zi de gestatie, prin palpare abdominala, in jurul zilei a 35-a, si la radiografie, in ziua a 42-a.

Cum stii ca puii sunt sanatosi?

Puii de pisica nou-nascuti dorm si mananca 90% din primele doua saptamani de viata. Daca puii miauna intens in timpul hranirii, acest lucru poate indica lipsa laptelui matern. In general, puii ar trebui sa isi dubleze greutatea dupa aproximativ o saptamana. Un pui sanatos va lua in greutate in fiecare zi. Prin comparatie, un pisic bolnav, care nu se hraneste suficient, va pierde in greutate.

Ochii li se deschid intre zilele 7-14 de viata, iar primele incercari de a sta pe labute apar in jurul saptamanii a doua. Abia dupa vreo trei saptamani incep sa se catere afara din culcus. La patru saptamani incep sa se joace si sa alerge prin casa. Poti introduce conserve si mancare solida, de la patru saptamani. De regula, intarcarea are loc la opt saptamani, dupa care se face si primul vaccin.

Avem pisoi cu burta umflata? Ce sa facem?

Ai observat pui de pisica ce au burta umflata? O posibila cauza este marirea unor organe, dar ar putea fi vorba si despre acumularea de lichide sau dezvoltarea unei mase in zona abdominala.

Parazitii intestinali sau ingrasarea sunt alte cauze posibile. Uneori, veterinarul poate determina cauza burtii umflate doar prin examen fizic.

In cat timp naste o pisica?

Cat dureaza nasterea la pisici? In medie, o pisica naste in 16 ore, insa intervalul este intre 4 si 42 de ore. Chiar si trei zile, cu pauze, este considerat normal.

Cati pui face o pisica?

De regula, o pisica fata, in medie, patru pui, insa poate avea si doar unul sau chiar si 12 pui. Anumite specii nasc mai multi pui (10-12 pui): rasa orientala, siameza.

Poti solicita sterilizare pisica gestanta?

Este posibila sterilizarea pisicii gestante. Acest lucru va intrerupe gestatia si va impiedica o viitoare sarcina. Veterinarul iti poate oferi toate informatiile necesare despre sterilizarea pisicii gestante.

Pisica nu poate sa fete. Ce-i de facut?

Cea mai frecventa cauza, atunci cand pisica nu poate sa fete, este distocia, care apare din cauze diverse, prin urmare, puii nu pot fi expulzati prin vagin. Este indicat sa contactezi medicul veterinar.

Cand iti dai seama ca naste pisica?

Inainte de a naste, pisica va incepe sa isi linga zona genitala, iar cu 2-3 ore inainte de nastere, vor exista scurgeri vulvare. De asemenea, se va rupe apa pisicii, alaturi de urmatoarele indicii: mers agitat, mieunat si alte sunete iesite din comun.

Cati pui face o pisica British Shorthair?

O pisica British Shorthair are, in medie, patru pui odata. Pisicile siameze si alte specii inrudite pot avea 12 pui odata sau chiar mai multi.

Mai mult, gestatia unei pisici British este de 65 de zile. Deci, daca imperecherea a fost planificata, iti vei putea da seama cand va fata.

 

Ce se intampla cu pisica dupa nastere?

Pisica dupa nastere va incepe sa aiba grija de pui:

  • Ii va linge si va toarce;
  • Ii va muta – daca se simte stresata sau ii este frig, pisica poate decide sa mute puii;
  • Isi poate schimba comportamentul – pisica este foarte protectoare fata de pui si este posibil sa te tina departe de acestia, cel putin in primele zile. Comportamentul se ajusteaza dupa cateva zile sau saptamani.

Daca este deranjata sau expusa la stres, poate vatama sau chiar ucide puii. Acest risc este mult diminuat, daca pisica este familiarizata cu mediul in care a fatat, zona este curata, linistita si calduroasa. In cazul in care pisica respinge puii, poti pune putin lichid din timpul nasterii pe pisoi, pentru a stimula acceptarea.

Pisica sangereaza dupa nastere. Ce-i de facut?

Daca pisica sangereaza dupa nastere, acest lucru nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. Poate sangera usor in timpul gestatiei, dar si postpartum, timp de aproximativ trei saptamani.

In afara acestor situatii, sangerarea la pisica poate insemna o infectie urinara sau a aparatului reproducator. Este imposibil de pus diagnosticul pe cont propriu, motiv pentru care este indicat sa contactezi un medic veterinar.

Cat dureaza travaliul la pisici?

Travaliu la pisici dureaza intre 4 si 42 de ore, iar in cel mai fericit scenariu, pisicii se nasc la 10 minute. Exista si posibilitatea sa treaca o ora, intre pui.

Cand intra pisica in calduri dupa fatare?

Pisica poate intra din nou in calduri, in medie, la opt saptamani dupa nastere, dar intervalul este ceva mai mare (1-21 de saptamani). Aceasta perioada coincide cu termenul de intarcare a puilor.

Este indicata vaccinarea in sarcina?

In mod ideal, pisica ar trebui sa fie vaccinata la zi, atunci cand ramane gestanta. Deoarece pisica transmite anticorpii la pui, este ideal ca nivelul anticorpilor mamei sa fie maxim. Medicul veterinar poate testa sangele pisicii, pentru a verifica nivelul anticorpilor si pentru a determina daca trebuie vaccinata.

Daca pisica este gestanta, dar nu este cu vaccinurile la zi, este posibil ca unele sa fie periculoase in aceasta perioada. Consulta medicul pentru a vedea daca o poti vaccina in sarcina.

Ce facem in caz de paraziti in sarcina?

Deoarece viermii intestinali pot fi transmisi la pui, este important sa administrezi tratamentul si in timpul gestatiei. Vorbeste cu medicul veterinar, pentru a te asigura ca tratamentul este sigur pentru pisica si pentru puii ei.

👉 Parazitii interni sunt periculosi pentru puii de pisica. Afla mai multe despre deparazitarea interna si externa la pisica!

De ce sa iei in calcul sterilizarea pisicii?

Nu este o idee buna sa iti inmultesti pisica prea des. Doar crescatorii de pisici vor inmulti felinele de 2-3 ori pe an. Daca nu planuiesti sa iti inmultesti pisica pentru a comercializa puii, este indicat sa sterilizezi animalul conform recomandarilor medicului veterinar.

Daca pisica abia a fatat, este indicat sa astepti pana la intarcare, pentru a o steriliza. Aceasta procedura elimina riscul de cancer ovarian, uterin si de san. De asemenea, pisicile nesterilizate pot dezvolta pyometra. Aceasta afectiune afecteaza uterul si se trateaza prin interventie chirurgicala. Pisicile diabetice sunt sterilizate pentru a le proteja de schimbarile hormonale, care pot interfera cu medicatia lor.

Gestatia la pisici este perioada dintre fertilizare si nasterea puilor. De cele mai multe ori, tot ce ai de facut, ca proprietar, este sa asiguri o hrana de calitate, sa mergi la un consult veterinar, pentru a te asigura ca lucrurile evolueaza fara probleme, si sa le oferi un culcus cald, pisicii si puilor ei. De restul se ocupa ea.

Bibliografie:

  • https://www.petmd.com/cat
  • https://pets.webmd.com/cats
  • https://icatcare.org
  • https://www.bluecross.org.uk/