Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Microciparea cainilor: ce presupune, de ce este importanta, intrebari frecvente

Microciparea cainilor cu stapan a devenit obligatorie, prin lege. In acest articol, poti afla ce este microcipul, la ce foloseste acesta, ce avantaje prezinta microciparea, ce costuri implica, dar si o serie de alte informatii utile.

Ce este microcipul pentru caini?

Microcipul este un dispozitiv electronic de dimensiuni reduse, inclus intr-o sticla biocompatibila, neutra sau intr-un material sintetic biocompatibil, pe care organismul il tolereaza fara a dezvolta vreo reactie de respingere. In plus, microcipurile sunt tratate antimigratie, ceea ce descurajeaza deplasarea lor pe sub piele, din zona de injectare in alte zone. Totusi, migrarea acestuia  se poate intampla, motiv pentru care se recomanda verificarea microcipului pe o suprafata mai mare a corpului. 

Microcipul are dimensiuni oarecum asemanatoare unui bob de orez. In functie de producator si de tehnologia folosita, el poate masura intre 7 – 12 mm lungime si 1.6 – 2 mm diametru.

Cum functioneaza microcipul?

Cipul cainelui este detectat de catre cititorul de microcip in momentul apropierii acestuia de pielea animalului. Acesta declanseaza o alimentare de scurta durata (1-2 secunde), timp in care cipul emite codul propriu. Odata codul inregistrat de catre cititor, cipul redevine o componenta electronica inactiva.

Este obligatorie microciparea cainilor? Ce spune  legea?

Este obligatorie microciparea cainilor, din punct de vedere legal, incepand din 1 ianuarie 2015. Ordinul 1/7 ianuarie 2014 precizeaza ca, inainte de data de 1 ianuarie 2015, toti cainii adulti cu stapan ar trebui sa fie microcipati.

Conform legii, microciparea cainilor se realizeaza astfel:

  • Cainii nou-nascuti se microcipeaza in maximum 90 zile de la fatare, obligatoriu inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau de scoaterea acestora in spatiul public pentru plimbare;
  • Cainii adulti se microcipeaza inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea acestora in spatii publice, cel tarziu inainte de vaccinarea contra rabiei;
  • Cainii preluati din adaposturile publice trebuie microcipati inainte ca acestia sa paraseasca centrul de ecarisaj.

In cazul in care cainele este identificat in spatiul public, insotit sau nu de stapan, si nu este microcipat, autoritatile au dreptul sa il trateze conform legislatiei in vigoare si sa il considere un caine fara stapan.

Cum se realizeaza microciparea?

Microciparea este o procedura simpla, minim invaziva, realizata doar de catre medicul veterinar, si consta in implantarea cipului subcutanat, in regiunea omoplatilor, la baza gatului. Efectuarea microciparii este foarte asemanatoare unei injectii, singura diferenta fiind un ac de calibru  mai mare.

Imediat inainte si dupa microcipare, medicul veterinar va scana microcipul, intr-o prima faza, pentru a se asigura ca functioneaza si pentru a verifica si codul unic de identificare, ce trebuie sa fie identic cu cel inscriptionat pe etichetele autocolante lipite in carnetul de sanatate al cainelui. 

Scanarea de dupa implantarea cipului la caine are ca scop activarea acestuia si verificarea ca poate fi citit. 

Etapa finala a procesului de microcipare este pur birocratica, dar cel putin la fel de importanta: datele microcipului, unele fiind legate de caine si de proprietar, vor fi inregistrate in sistemul unic de evidenta, denumit RECS: Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan. Abia dupa ce aceasta etapa este finalizata, se poate considera ca patrupedul este, intr-adevar, microcipat. 

Ce informatii se regasesc in microcip?

Microcipul in sine nu contine niciun fel de informatie, este doar un cod numeric folosit pentru a face legatura intre animalul respectiv si informatiile din Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan.

Acest cod numeric este format din 15 cifre, primele 3 fiind codul de tara (642, in cazul Romaniei). Unele modele de cip pentru caine, mai performante, pot stoca numarul de telefon al proprietarului, dar calitatea cititoarelor de microcipuri variaza si e posibil ca acesta sa nu poata fi inregistrat de orice cititor.

RECS contine informatii ca: data de nastere a cainelui, numele proprietarului, eventualele schimbari de proprietar inregistrate, domiciliul si numarul de telefon al proprietarului, datele vaccinarilor, sterilizarea, alte informatii legate de starea de sanatate a cainelui. Practic, completat de catre un medic veterinar responsabil, RECS devine un fel de fisa medicala a cainelui, care poate fi accesata si de catre alti medici, in cazul in care schimbi cabinetul pe care il frecventezi, te muti din oras etc. Din acest motiv, este important ca schimbarea datelor personale ale proprietarului sa fie actualizate in RECS ori de cate ori se modifica – mai ales numarul de telefon! 

In cazul in care cainele este pierdut sau furat, este important ca medicul veterinar sa fie notificat imediat, pentru a putea schimba statutul patrupedului in RECS. Astfel, orice alt medic veterinar de pe teritoriul României care scaneaza microcipul cainelui poate vedea in RECS ca acesta este pierdut si poate lua masurile necesare pentru a-l reuni cu proprietarii de drept. 

Proprietarul este obligat sa notifice medicul veterinar in termen de cel mult 7 zile despre orice schimbare survine in privinta animalului, iar medicul veterinar este obligat sa opereze modificarea in RECS.

Care sunt avantajele microciparii?

Microciparea are o serie de avantaje greu de ignorat si apreciate de catre orice proprietar responsabil si interesat de binele patrupedului sau:

  • Permite regasirea mai rapida a unui caine pierdut in spatiul public;
  • Ingreuneaza furtul animalelor;
  • Descurajeaza abandonul;
  • Interzice efectuarea vreunei operatiuni asupra cainelui, fara acceptul proprietarului, in cazul in care acesta este capturat de hingheri;
  • Responsabilizeaza proprietarul in ceea ce priveste efectuarea vaccinurilor periodice si sterilizarea obligatorie a exemplarelor fara pedigree;
  • Reprezinta o garantie a proprietatii, o dovada clara si legala, actele de achizitie nefiind considerate dovada in instanta.

Care sunt costurile microciparii?

Costurile microciparii cainelui variaza de la un cabinet veterinar la altul, deci acesta este un aspect pe care trebuie sa il discuti cu medicul tau. 

Cand vine vorba despre microcipare, pretul nu este decontat de catre stat, desi acest tip de identificare este obligatoriu din punct de vedere legal.

Intrebari frecvente despre microciparea cainelui

Printre cele mai frecvente intrebari pe care proprietarii de caini le adreseaza medicilor veterinari se numara urmatoarele.

Microciparea este dureroasa?

Microciparea produce un disconfort minim si poate fi considerata similara recoltarii de sange , deoarece si in acest caz se foloseste un ac un pic mai gros. Durerea este de scurta durata – strict in timpul efectuarii intepaturii.

Microcipul are o anumita valabilitate?

Nu, microcipul ar trebui sa ramana functional pe toata durata vietii animalului. Pot surveni diverse situatii in care microcipul sa nu mai poata fi citit, motiv pentru care medicul veterinar ar trebui sa verifice microcipul cel putin cu ocazia vaccinului anual, astfel incat sa il poata inlocui, daca acesta s-a defectat. 

Microcipul permite localizarea cainelui?

Din pacate, microcipul nu are niciun fel de functie de localizare. El este, pur si simplu, un numar, un cod unic, care ii apartine exclusiv cainelui tau. Nu te poti baza pe microcip pentru a localiza un caine pierdut. In schimb, datorita microcipului si inregistrarii in RECS, orice medic veterinar poate identifica patrupedul si te poate contacta pentru a ti-l inapoia. 

Unde se introduce microcipul?

Microcipul este implantat subcutanat – adica imediat sub piele – in zona cefei. Este o zona cu un nivel redus de sensibilitate, motiv pentru care este destul de probabil ca patrupedul nici macar sa nu bage in seama intepatura necesara inserarii. 

Exista riscuri legate de aplicarea microcipului?

Nu, microciparea nu prezinta niciun fel de riscuri pentru patruped. Contrar unor mituri vehiculate de catre necunoscatori, microcipul nu emite radiatii, nu produce cancer si nu poate provoca niciun fel de problema de sanatate catelului. 

Principiul de utilizare a microcipului este identic principiului de functionare al cartelei de interfon, iar detinerea unei cartele de interfon nu este considerata un factor de risc. 

Ce legatura exista intre microcipare si vaccinul antirabic anual?

Medicul veterinar are obligatia de a se asigura ca patrupedul este microcipat, inainte de a administra vaccinul antirabic. Microciparea se realizeaza obligatoriu inainte de administrarea vaccinului antirabic, si el obligatoriu prin lege.

Microcipul este o garantie ca imi voi regasi cainele?

Dupa cum spune o vorba inteleapta, nu exista niciun fel de garantii pe lumea asta. Este posibil ca prietenul tau necuvantator sa fie gasit de o persoana care nu cunoaste detalii despre ingriirea cainilor si nu se gandeste sa mearga cu el la un veterinar. Pentru aceste situatii, un medalion inscriptionat cu numele cainelui si numarul de telefon al proprietarului este solutia optima.

Gasirea cainelui dupa microcip este o varianta sigura, in situatia in care cainele este dus la medicul veterinar, acesta il identifica si il cauta in RECS. 

Care sunt consecintele legale pentru proprietarii de caine care nu isi microcipeaza animalele?

Conform legislatiei in vigoare, proprietarii de caini care nu sunt microcipati risca o amenda cuprinsa intre 2000 – 5000 lei. 

De asemenea, un proprietar de caine care nu si-a microcipat patrupedul nu are posibilitatea sa il vaccineze antirabic, medicului veterinar fiindu-i interzis sa realizeze aceasta manopera.

Este interzisa prin lege scoaterea in spatiile publice a unui caine care nu este microcipat, nu e inregistrat in baza de date RECS si nu este vaccinat antirabic. 

Se poate scoate cipul cainelui?

Teoretic, aceasta manevra de extragere se poate realiza printr-o incizie mica a pielii, in zona in care se afla cipul. Totusi, nu exista niciun motiv de buna-credinta pentru care sa se efectueze aceasta interventie. 

Microciparea cainelui este un procedeu medical obligatoriu din punct de vedere legal si permite identificarea patrupedului si a proprietarului acestuia. Ea este lipsita de riscuri si presupune costuri relativ mici, efectuandu-se, in mod normal, o singura data in viata animalului.