Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Rabia (turbare): cauze, simptome, manifestari, preventie

Rabia este una dintre cele mai temute zoonoze – boli transmise de la animale la om. In ciuda progreselor medicinei, nu exista nici un tratament pentru turbare, odata simptomele instalate boala fiind intotdeauna fatala. In acest articol poti afla cum iti poti proteja prietenul necuvantator impotriva acestei boli si cum te poti proteja si tu.

Ce este rabia (turbare)

Rabia este o encefalomielita acuta, progresiva, determinata de un virus din familia Lyssavirus. Boala afecteaza toate speciile de mamifere, dar carnivorele sunt cele mai susceptibile la a o dezvolta. De asemenea, este important de spus ca rabia este raspandita in intreaga lume, cu exceptia Antarcticii si a unor state insulare izolate, care ar fi reusit sa o eradicheze multumita regulilor de carantina stricte.

Care sunt speciile susceptibile la rabie (turbare)

Toate speciile de mamifere pot fi infectate cu virusul rabic si pot transmite turbarea, desi cel mai adesea sunt afectate carnivorele: cainii, pisicile, lupii, coiotii, vulpile. La nivel mondial, din punct de vedere statistic, animalele domestice cel mai frecvent infectate cu virus rabic sunt pisicile. Totuși, caini turbati transmite adesea boala in tari in curs de dezvoltare din Asia si Africa. Vacile, caii, caprele, oile, porcii se pot, de asemenea, imbolnavi ca urmare a muscaturii unui animal infectat.

Cum se transmite turbarea

Turbarea este produsa de un virus din familia Lyssavirus, care are un tropism pronuntat pentru tesuturile nervoase. Transmiterea virusului se realizeaza intodeauna prin introducerea virusului prezent in saliva in tesuturi, cel mai adesea consecutiv unei muscaturi. Desi este mai putin probabil, virusul prezent in saliva, glandele salivare sau creierul animalului bolnav poate patrunde in organism prin rani proaspete sau la nivelul mucoaselor.

Saliva animalului bolnav poate fi infectioasa cu cateva zile inainte de declansarea semnelor clinice. Cainii si pisicile pot raspandi virusul cu pana la 10 zile inainte de aparitia simptomelor. La animalele salbatice, saliva este infectioasa cu mai multe saptamani inainte de aparitia simptomelor.

Perioada de incubatie

Perioada de incubatie a rabiei este lunga si variabila. In mod normal, virusul ramane cantonat la locul de inoculare pentru o perioada destul de mare de timp. Acest lucru justifica inocularea locala de imunoglobulina in cursul profilaxiei postexpunere la om, chiar la cateva zile dupa expunere. Rabia la caini manifesta primele simptome la 21 – 80 zile dupa expunere, dar acest interval poate varia in limite foarte generoase.

simptome: simptome la animale

Virusul rabic calatoreste de-a lungul fibrelor nervoase, in sens ascendent, catre maduva spinarii si creier. Odata ajuns la nivelul creierului, virusul se propaga catre glandele salivare si alte organe. Daca un animal este capabil sa transmita rabia prin intermediul salivei, virusul este automat prezent si la nivelul creierului. Eliminarea virusului prin saliva se realizeaza in mod intermitent.

Turbarea nu se transmite pe cale hematogena. In mod normal, boala nu se transmite nici pe calea aerului, desi acest lucru s-a reusit in laborator, in conditii speciale. A fost sugerata o posibilitate de transmitere prin aer in timpul vizitarii unor pesteri locuite de milioane de lilieci, dar acestea sunt cazuri exceptionale.

Simptomele rabiei sunt rareori caracteristice, cel putin la debut. Animalele bolnave manifesta simptome de afectare nervoasa, cu variatii in functie de specie. Cele mai sugestive simptome sunt reprezentate de modificari acute de comportament insotite de paralizie progresiva inexplicabila. Turbarea cainelui poate imbraca ambele forme, agresiva sau paralitica.

Modificarile de comportament includ anorexie, nervozitate, iritabilitate, hiperexcitabilitate. Unele animale se izoleaza. Se instaleaza ataxia (pierderea echilibrului), vocea animalului se modifica iar temperamentul acestuia este modificat. Apare adeseori o agresivitate inexplicabila, mai ales la animale cunoscute ca fiind docile. Animalele salbatice isi pierd instinctul de a fugi de oameni, iar speciile nocturne sunt observate pe timp de zi.

Evolutia clinica a bolii poate fi impartita in 3 faze: prodromala, faza de stare si faza paralitica. De obicei, in faza prodromala animalul manifesta simptome vagi si nespecifice, care se intensifica rapid. Dupa instalarea paraliziei, in rabie simptomele progreseaza rapid catre deces.

In functie de simptomele manifestate, rabia prezinta mai multe forme:

  • Forma furioasa a turbarii este descrisa la animalele care manifesta agresivitate. Animalul este foarte iritabil si reactioneaza disproportionat la orice percepe ca fiind o provocare. Acesta mentine o postura alerta, anxioasa, cu pupilele dilatate. Chiar si zgomotele pot declansa un atac. In aceasta forma de boala, animalele isi pierd teama fata de oameni sau de alte animale. Cainii cu aceasta forma de boala adesea inghit o multime de corpi straini (fecale, paie, bete, pietre), rod sarmele custilor.
  • Forma paralitica a bolii se manifesta prin ataxie si paralizia muschilor gatului si a muschilor masticatori, animalul manifestand salivatie si inabilitatea de a inghiti. La caine se observa frecvent ca mandibula atarna. Aceste animale nu sunt agresive, iar boala avanseaza rapid, in decurs de cateva ore, ducand la deces.

Simptomele de rabie la om sunt similare celor de la animale. Turbarea la om face aproximativ 60.000 victime anual, la nivel mondial.

Cum se diagnosticheaza rabia

Cea mai sigura metoda de diagnosticare a rabiei este prin testul de imunofluorescenta efectuat pe tesut cerebral proaspat recoltat. Desi semnele clinice pot fi destul de sugestive, deciziile de sanatate publica nu se iau decat in urma efectuarii analizelor. In situatia in care un animal este suspect de rabie, acesta se va eutanasia, iar capul se va trimite pentru analiza la un laborator autorizat.

Medicul veterinar poate solicita, in perioada vietii animalului, alte analize suplimentare, cu scop de diagnostic si pentru a identifica o posibila cauza a simptomelor nervoase.

Turbarea: cat de mare este riscul pentru oameni

Turbarea ramane o problema de sanatate publica, la nivel mondial. De cele mai multe ori, victimele umane apar in tarile in curs de dezvoltare, unde programele de vaccinare nu sunt destul de bine implementate incat sa stopeze transmiterea virusului. Administrat corect, vaccinul pentru rabie este foarte eficient.

Cum poate fi prevenita rabia

Prevenirea rabiei este cea mai importanta masura de control al acestei afectiuni. Cainii, pisicile, caii, uneori si animalele de ferma trebuie vaccinate de catre medicul veterinar. Pisicile trebuie tinute la interior, iar cainii trebuie supravegheati ori de cate ori merg afara. Rabia la pisici este, in ultimii ani, mai frecventa decat la caini, deoarece acestea circula pe distante mari daca sunt lasate in libertate. Afla tot ce trebuie sa stii despre vaccinarea cainilor si pisicilor.

Animalele salbatice nu trebuie niciodata percepute sau pastrate ca animale de companie. Copiii trebuie invatati sa nu se apropie niciodata de animale necunoscute.

Ce trebuie sa fac in cazul in care cainele meu a muscat pe cineva

In cazul in care cainele tau este vaccinat la zi, victima se va prezenta la medic pentru dezinfectia ranii. In mod normal, ti se va cere sa supraveghezi cainele timp de 10 zile si sa raportezi imediat orice problema de sanatate ar fi dezvoltat.

In cazul in care cainele nu este vaccinat, medicul infectionist va decide care este cea mai buna optiune de tratament pentru victima, in functie de particularitatile fiecarei situatii. Odata incheiata perioada de observatie, mergi imediat la veterinar si vaccineaza cainele.

Ce trebuie sa fac in cazul in care cainele meu a fost muscat

In cazul in care cainele tau a fost muscat, mergi cu el la veterinar. Cea mai sigura abordare este ca acesta sa fie revaccinat imediat, chiar daca e cu vaccinurile la zi, si tinut sub observatie. In cazul cainilor care nu au fost niciodata vaccinati si au fost expusi muscaturii unui animal confirmat cu rabie, se recomanda eutanasia sau izolarea stricta pe o perioada de 6 luni.

Socializarea puiului de caine, a carui schema de vaccinare nu este completa, va fi amanata sau se va realiza numai cu alte animale, vaccinate si clinic sanatoase.

Ce trebuie sa fac daca am fost muscat

Spala rana cu apa si sapun timp de 15 minute, apoi trateaz-o cu un dezinfectant pe baza de etanol sau iod. Contacteaza imediat medicul si explica unde si cum ai fost muscat. Respecta recomandarile acestuia privitoare la masurile profilactice necesare.

Daca e posibil, captureaza animalul fara a incerca sa il atingi. Daca nu il poti captura, incearca sa iti amintesti cum arata si sa il descrii. Un animal cu stapan va fi tinut sub observatie; in cazul unui animal salbatic sau al unuia fara stapan, imunizarea preventiva este recomandabila.

In caz de muscatura de pisica vaccinul antirabic este obligatoriu, la fel ca in cazul muscaturii de caine sau de animale salbatice.

Cand se vaccineaza cainii si pisicile impotriva rabiei

Prima doza de vaccin antirabic se administreaza dupa varsta de 3 luni, atat la caine cat si la pisica. Dupa aceea, se va administra cate un rapel in fiecare an si imediat dupa o eventuala muscatura a unui alt animal.

Rabia este o boala mortala, care nu poate fi prevenita decat prin vaccinare. Este esential sa iti protejezi companionul necuvantator prin vaccinare anuala, conform recomandarilor medicului veterinar, si sa te prezinti imediat la medic in cazul in care ai fost muscat.

Bibliografie:

  • https://www.avma.org/resources-tools/one-health/rabies
  • https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rabies#:~:text=Overview,both%20domestic%20and%20wild%20animals.
  • https://www.cdc.gov/rabies/index.html
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rabies/symptoms-causes/syc-20351821