Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Râia auriculară la pisici: cauze, simptome, tratament

Râia auriculară la pisici, cunoscută și sub denumirea de otită parazitară la pisici, este o afecțiune frecvent întâlnită în practica veterinară, dar adesea neglijată de către proprietari, care poate cauza un nivel semnificativ de disconfort. În continuare, vom discuta despre cauzele și factorii favorizanți ai râiei auriculare la pisici, despre simptomele caracteristice și metodele de diagnostic și despre cele mai eficiente tratamente.

Ce este râia auriculară la pisici

Râia la pisici are o accepțiune largă și include mai multe boli parazitare. Atunci când discutăm despre urechile pisicii și despre bolile urechii la pisici, râia auriculară este o afecțiune inflamatorie care afectează canalul auditiv extern. Inflamația este produsă, în acest caz, de infestarea cu acarieni auriculari, care determină un nivel semnificativ de disconfort, având în vedere sensibilitatea cunoscută a urechilor.

Râia auriculară versus scabia la pisici

Denumită, în termeni populari, tot râie, otita parazitară a pisicilor este semnificativ diferită de scabia la pisici. Produsă de Sarcoptes scabiei, râia propriu-zisă afectează pielea de pe corpul pisicii. Procesele inflamatorii determină grataj intens; în râie, simptomele asociate sunt adesea căderea părului, îngroșarea părului, excesul de sebum și infecțiile cutanate determinate de contaminarea leziunilor cu diverse bacterii.

În cazul râiei, tratamentul este diferit de cel recomandat în râia auriculară; pentru râie pisici, tratamentul presupune măsuri de igienă, îmbăieri și tratament medicamentos de durată. Simptomele de râie cutanată sunt în general mult mai violente și pot progresa până la apariția unor zone depilate extinse și a unor infecții ample.

Râia auriculară la pisici – cauze și factori favorizanți

Râia auriculară la pisici este determinată de un parazit denumit Otodectes cynotis. Transmiterea parazitului se face cu ușurință de la un animal infestat la unul sănătos, prin contact direct sau prin intermediul crustelor pline de paraziți, eliminate din urechi în timpul gratajului sau al scuturării capului.

Parazitul are dimensiuni mici, fiind greu vizibil cu ochiul liber. El poate fi observat ca un punct alb, minuscul, care se deplasează pe o suprafață de culoare neagră.

Ciclul de viață al parazitului, de la stadiul de ou, la cel de adult, durează 3 săptămâni și presupune traversarea a 5 faze de dezvoltare. Acarienii adulți supraviețuiesc în jur de 2 luni, timp în care se reproduc în mod continuu. Întregul ciclu de viață se poate desfășura pe același animal gazdă, dar paraziții pot supraviețui, pentru o perioadă limitată, și în mediu.

Factorii favorizanți ai râiei auriculare la pisici

Infestarea cu acarieni auriculari poate fi favorizată de o serie de factori care creează condiții propice dezvoltării și înmulțirii paraziților în urechile pisicilor. Contactul cu alte animale, câini sau pisici, purtătoare de acarieni auriculari reprezintă principala sursă de infecție, facilitând transmiterea paraziților.

Infecțiile auriculare preexistente creează, mulțumită inflamației locale, a temperaturii crescute și a umidității, un mediu favorabil pentru înmulțirea acarienilor. Pisicile cu un sistem imunitar slăbit sau care au trecut printr-un episod recent de stres sunt mai susceptibile la infestarea cu acarieni auriculari.

Puii de pisică, al căror sistem imunitar este în dezvoltare și rasele de pisici cu urechi pliate și cu un nivel redus de ventilație la acest nivel pot, de asemenea, oferi un mediu propice pentru dezvoltarea paraziților.

Descoperă care este ritualul de ingrijire a pisicilor in functie de lungimea blanii si de rasa și evită să faci gesturi sau manopere care ar putea favoriza apariția leziunilor în canalul auditiv!

Simptomele râiei auriculare la pisici

Dacă te întrebi cum arată râia auriculară la pisici, ei bine, ea este cel mai adesea observată de către proprietar, deoarece felina pare să manifeste un disconfort la nivelul urechilor. Se poate observa scărpinat excesiv la pisici în zona capului și a urechilor, ceea ce determină apariția leziunilor de grataj – zgârieturi pe care pisica și le produce cu ghearele.

Această infecție la urechea pisicii se poate suprainfecta cu floră bacteriană din zonă, ceea ce va genera un nivel superior de disconfort, inclusiv un posibil zgomot de clipocit la masarea urechilor.

Medicul veterinar știe cum se manifestă râia auriculară și poate observa și aspectul caracteristic al secrețiilor auriculare, vizibile uneori și pentru proprietari, care vor descrie că au observat urechi murdare la pisici. De fapt, este vorba despre amestecul de cerumen și fecale ale paraziților, care are un aspect caracteristic de cruste maronii, închise la culoare. Există și un miros caracteristic, neplăcut, al urechilor, determinat de acumularea de bacterii în mediul umed creat.

Dacă pisica se scarpină intens sau dacă se scarpină și în alte zone ale corpului, merită observată o eventuală infestație cu purici sau prezența leziunilor de scabie. De asemenea, se poate întâmpla ca proprietarul să raporteze o iritabilitate deosebită a pisicii în ultima perioadă, sau o stare de agitație determinată de prezența paraziților. Unele pisici manifestă inclusiv o reacție de retragere, nereacționând în mod obișnuit la diverse sunete.

Diagnosticul râiei auriculare la pisici

Înainte de a putea prescrie un tratament pentru scabie la pisici sau de a prescrie anumite picături pentru urechi pentru pisici, medicul veterinar trebuie să stabilească un diagnostic de certitudine. Acest proces implică mai multe etape, despre care vom detalia în continuare.

Examenul clinic

Prima etapă a oricărui diagnostic este examenul clinic al pacientului necuvântător. Medicul va solicita cât mai multe detalii din partea proprietarului, referitoare la simptomele observate la pisica sa.

Discuția despre cum se tratează râia auriculară va începe după observarea aspectului secrețiilor din urechile pisicii. Ulterior, după o igienă minimă a canalului auricular, medicul veterinar va examina conductul auditiv extern cu ajutorul otoscopului, pentru a identifica eventuale leziuni la acest nivel.

Analize de laborator și teste specifice

În majoritatea cazurilor, diagnosticul poate fi stabilit exclusiv pe baza simptomelor, dar buna practică și posibilitatea de a exista și alte patologii concomitente cu cea reprezentată de râia auriculară recomandă efectuarea de teste specifice de identificare a paraziților.

Înainte de a recomanda un tratament pentru râie auriculară la pisici, medicul va lua o probă de secreție pe care o va examina la microscop pentru identificarea patogenilor.

Efectuarea de culturi din secreția auriculară poate permite identificarea unei eventuale suprainfecții bacteriene, ceea ce permite prescrierea unui tratament râie pisici care să vizeze și speciile microbiene identificate. Nu este rară nici situația în care, în râie auriculară pisici, tratamentul trebuie să fie țintit și împotriva unei eventuale suprainfecții fungice.

Cum se tratează râia auriculară la pisici

Atunci când diagnosticul stabilit este de râie în urechi la pisici, tratamentul implică mai multe etape și metode, în funcție de starea clinică a pacientului și de eventuala prezență a unor suprainfecții.

Igiena auriculară

În orice infecție a urechilor la pisică, tratamentul începe cu efectuarea unei igiene locale cât mai riguroase. Aceasta presupune aplicarea unei soluții – fie că este vorba despre ser fiziologic, fie despre o soluție specială de curățare a urechilor – care să înmoaie cerumenul și secrețiile acumulate. Ulterior, medicul veterinar le va elimina cu ajutorul unui bețișor pentru urechi sau al unor tampoane de vată prinse cu ajutorul unei pense.

În otita parazitară la pisici, tratamentul zilnic trebuie să debuteze cu această rutină de curățare, pentru eliminarea fizică a unui număr cât mai mare de paraziți, inclusiv ouă și nimfe, asupra cărora tratamentele chimice nu sunt eficiente.

Tratamentul împotriva acarienilor auriculari

În otita parazitară la pisici, tratamentul medicamentos este obligatoriu Există, pe piață, mai multe variante de tratament, de la comprimate și soluții locale, la picături cu aplicare cutanată, dintre care medicul o va recomanda pe cea mai potrivită, în funcție de vârsta și starea generală de sănătate a pisicii, de coexistența altor parazitoze, de data ultimei deparazitari interne sau externe și de disponibilitatea proprietarului de a efectua anumite manevre acasă: curățarea urechilor, administrarea de tratamente locale sau de pastile etc.

Medicul trebuie să ia în considerare, de asemenea, comportamentul felinei: unele pisici iau foarte greu pastile, altele sunt dificil de manevrat pentru igiena locală a unei urechi edemațiate – comunicarea sinceră și deschisă cu proprietarul este cea mai bună metodă de a pune la punct cea mai eficientă schemă de tratament, în condițiile date.

Mulți proprietari se interesează de un eventual tratament naturist pentru râie auriculară la pisici – până în prezent, nu există informații despre existența unor asemenea remedii.

Scărpinat excesiv la pisici și leziuni de grataj – tratament

Râia auriculară la pisici se asociază adeseori cu prurit important la nivelul urechilor, care se poate manifesta prin scărpinat intens, apariția de leziuni în zona frunților sau a pavilioanelor auriculare, dar extinderea acestora în alte zone ale corpului reprezintă un indicator important al unei eventuale patologii suplimentare care trebuie investigată.

În mod normal, pruritul se diminuează consecutiv tratării râiei și eliminării paraziților, dar iritația locală poate încetini acest proces. Prin urmare, medicul poate decide să recomande un scurt curs de medicamente antiinflamatoare, pentru a ține sub control scărpinatul și a da urechilor o șansă în plus de a se vindeca mai repede.

În cazul în care există semne de infecție bacteriană a zonelor adiacente urechilor, zgâriate în timpul scărpinatului, medicul va recomanda un unguent local cu antibiotic.

Prevenirea recidivelor

Prevenirea recidivelor se realizează, în primul rând, prin efectuarea unui curs complet de tratament împotriva râiei auriculare. Având în vedere faptul că tratamentele medicamentoase sunt ineficiente împotriva ouălor și nimfelor de acarieni și acționează numai împotriva larvelor și a formelor adulte, este necesară fie repetarea administrării, fie folosirea de produse cu remanență mare, care acoperă întregul ciclu de viață al parazitului.

Supraviețuirea parazitului în mediu este limitată și, în general, acoperită de protocolul de repetare a tratamentului. Pe de altă parte, reinfectarea este întotdeauna posibilă dacă pisica intră în contact cu alte pisici infectate.

În cazul în care te întrebi dacă râia auriculară de la pisici se transmite la om – răspunsul este nu, oamenii nu dezvoltă, la rândul lor, râie auriculară. Există un mic risc ca persoanele cu alergie la acarieni să dezvolte mici iritații cutanate temporare ca urmare a contactului cu secrețiile infectate, dar acest fenomen este rar și cedează rapid.

Îngrijire la domiciliu și măsuri preventive

Râia auriculară este o afecțiune care determină un grad semnificativ de disconfort. Există unele măsuri de îngrijire la domiciliu de care proprietarii de pisici trebuie să fie conștienți, pentru a ajuta la vindecarea mai rapidă a pisicii și la prevenirea infecțiilor urechilor.

Curățarea regulată a urechilor

Igiena regulată a urechilor păstrează conductul auditiv curat și previne crearea unui mediu favorabil dezvoltării paraziților. De asemenea, igiena periodică a urechilor îi poate ajuta pe proprietari să identifice imediat o eventuală infecție, indiferent de etiologia acesteia și să solicite ajutor de la medicul veterinar înainte ca lucrurile să se agraveze.

Află cum sa asiguri igiena corecta a pisicii, astfel încât să previi eventualele probleme de sănătate!

Evitarea factorilor de risc

Există o serie de factori de risc pentru sănătatea auriculară a pisicilor care includ lipsa de igienă locală, o alimentație inadecvată care întreține o stare de alergie subclinică sau un nivel crescut de umiditate în interiorul urechii. Comunitățile mari de pisici și pisicile care intră în contact cu pisici străine sunt în mod deosebit expuse riscului de infecție.

În cazul în care decizi sa adopti o pisica, fă o vizită la medicul veterinar înainte de a o aduce acasă – poți preveni, astfel, probleme neplăcute!

Examinarea regulată la medicul veterinar

Vizitele periodice la medicul veterinar au ca scop examinarea completă a animalului și evaluarea stării clinice a acestuia. În timpul controalelor regulate, medicul poate identifica eventuale probleme, inclusiv o astfel de parazitoză auriculară.

Râia auriculară la pisici este o problemă de sănătate relativ frecventă și de obicei benignă, dar care declanșează un nivel semnificativ de disconfort și poate afecta, pe termen lung, calitatea auzului. Diagnosticul este relativ ușor de stabilit prin mijloace neinvazive, iar tratamentul este eficient, cu condiția să fie respectate întrutotul recomandările medicului veterinar.

Surse:

  • https://vcahospitals.com/know-your-pet/ear-mites-otodectes-in-cats-and-dogs
  • https://www.eastbayvetclinic.com/site/blog/2022/03/31/ear-mites-in-cats-causes-treatment-prevention
  • https://www.lakecross.com/site/blog-huntersville-vet/2022/05/30/cat-ear-mites#:~:text=If%20your%20cat%20spends%20time,mites%20can%20easily%20be%20transmitted.
  • https://www.bluecross.org.uk/advice/cat/health-and-injuries/ear-mites-in-cats
  • https://www.petmd.com/cat/conditions/infectious-parasitic/c_ct_ear_mites
  • https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/ear-mites-tiny-critters-can-pose-major-threat