Căutare

Înapoi la articole

exavet

exavet

Echipa Exavet

Temperatura la câini: valori normale, hipotermia și hipertermia (febra)

Sigur ai auzit cel puțin o dată ideea că, dacă trufa câinelui este uscată, probabil că acesta are febră. la oameni, febra stârnește teamă și chiar panică; așa să fie și la câini? În acest articol, poți descoperi când apare febra la câini, care sunt posibilele sale cauze, cum se manifestă și ce ai de făcut în cazul în care câinele tău are febră.

Care este intervalul normal de temperatură la câini?

Temperatura rectală la câini este cuprinsă în intervalul 38.3-39.2 grade Celsius. La fel precum în cazul oamenilor, este posibil ca unii câini să aibă temperatura normală ceva mai mică sau ceva mai mare decât acest interval, dar variațiile nu ar trebui să fie foarte mari.

Pentru un plus de siguranță, în cazul în care temperatura câinelui tău crește peste 40 grade Celsius sau scade sub 37.2 grade Celsius, contactează medicul veterinar.

Măsurare temperatură câini – metode corecte

Atunci când vine vorba despre măsurare temperatură câini, medicul veterinar are o tehnică unică: determinarea acesteia cu ajutorul unui termometru rectal. Ca deținător de patruped, ai de ales între două tipuri de termometre:

  • Termometrul digital auricular – se plasează în urechea câinelui;
  • Termometrul rectal – se folosește pentru măsurarea temperaturii rectale.

Câinii pot fi reticenți față de ambele metode de măsurare a temperaturii, motiv pentru care e de dorit ca proprietarul să aibă un ajutor, în cazul în care dorește să folosească termometrul. Cea mai sigură și mai precisă metodă de măsurare este cu ajutorul termometrului rectal.

Dimensiunile variate ale canalului auricular, în funcție de rasă, secreția de cerumen, praful și alte resturi acumulate în canalul auditiv extern pot determina măsurători eronate ale termometrului auricular.

Cum măsor temperatura câinelui?

Indiferent ce tip de termometru folosești, determinarea temperaturii câinelui este o sarcină pentru două persoane. Una dintre ele va contenționa câinele, oferindu-i alint și confort, în același timp, iar cealaltă va folosi, efectiv, termometrul.

În cazul măsurării temperaturii rectale, asigură-te întotdeauna de lubrifierea corespunzătoare a vârfului termometrului. De asemenea, ține cont de faptul că orice câine va avea tendința de a se așeza în șezut după introducerea termometrului, deci acționează astfel încât să previi un eventual accident.

La câinii de talie mică, este suficientă introducerea termometrului aproximativ 2 cm. În cazul câinilor de talie mare, acesta ar trebui să avanseze 3-4 cm. E recomandat să susții termometrul cu mâna pe toată durata determinării, pentru a-l echilibra și pentru a face mai ușoară extragerea acestuia. În cazul în care percepi fecale, evită să introduci vârful termometrului în acestea, deoarece s-ar putea ca măsurătoarea să nu fie suficient de precisă.

Extrage termometrul și șterge-l cu un șervețel curat, înainte de a citi rezultatul. Curăță-l bine și dezinfectează-l cu o soluție adecvată sau măcar cu alcool medicinal.

În cazul în care câinele blochează sfincterul anal, nu insista – există posibilitatea să îl rănești, iar dacă manevra se dovedește dureroasă, câinele nu o va mai accepta pe viitor. E mai bine, în acest caz, să apelezi la ajutorul medicului veterinar.

Febra la câini – cauze

Febra la câini poate avea numeroase cauze, printre care amintim:

  • O infecție la nivelul unei leziuni cutanate;
  • Otita;
  • Infecția tractului urinar;
  • Infecția unui dinte;
  • O boală virală sau bacteriană;
  • Infecția unui organ intern;
  • Ingestia unor substante toxice: plante toxice, antigel, medicamente de uz uman, alimente toxice pentru câini.

Uneori, câinele poate face febră după vaccin, în cele 24-48 de ore consecutive acestuia. Febra postvaccinală este, în general, mică, nu e periculoasă și se remite de la sine, dar e bine să fii vigilent și să monitorizezi situația.

Temperatura rectală câini – simptomele febrei

Mulți deținători spun că au decis să determine temperatura rectala câine după ce au observat anumite simptome care i-au făcut să creadă că prietenul lor patruped nu se simte bine. Pe lista simptomelor de febră la câini se numără:

  • Letargia;
  • Tristețea;
  • Tremuratul;
  • Lipsa apetitului;
  • Vărsăturile, tusea, scurgerile nazale, diareea, în funcție de organele afectate.

Temperatura la câini – tratament

Atunci când vine vorba despre temperatura la câini, tratamentul eficient recomandat de către medic, pe care îl poți aplica acasă fără teamă că ai putea greși, este răcirea extremităților lăbuțelor și a urechilor, cu ajutorul unor comprese cu apă rece.

Poți uda cu apă blănița de pe lăbuțe și poți amplasa un ventilator, care să contribuie la evaporarea mai rapidă a acesteia și la scăderea temperaturii. E de dorit să monitorizezi temperatura câinelui relativ des, pentru a evita situația în care scazi temperatura prea mult sau prea repede. De asemenea, se preferă evitarea udării trunchiului, caz în care se poate produce vasoconstricție puternică și pot apărea simptome de șoc.

Insistă ca patrupedul să bea apă, frecvent și în cantități mici, dar nu îl forța. Bucățile de gheață pe care să le ronțăie pot fi, de asemenea, de ajutor pentru scăderea mai promptă a temperaturii corporale.

După consultația completă și după unele analize de sânge (hemoleucograma, evaluarea funcțiilor organelor interne în funcție de simptome), medicul veterinar va stabili dacă prietenul tău patruped are nevoie de antibiotic, de rehidratare parenterală sau de alte tipuri de tratament care să se adreseze nu numai febrei, ci mai ales cauzelor acesteia.

Algocalmin la câini

Medicii veterinari insistă să îi sfătuiască pe proprietarii de câini să nu le administreze acestora niciun fel de medicamente de uz uman, decât la recomandarea lor. Prin urmare, să dai algocalmin la câini sau să le administrezi un antiinflamator nesteroidian poate fi o greșeală care ar putea mai degrabă să creeze probleme, decât să ajute. Ibuprofenul și paracetamolul sunt de uz uman și așa trebuie să rămână; există alte antiinflamatoare, adecvate pentru câini, pe care medicul veterinar le poate prescrie în cazul în care consideră că e necesar.

Temperatura scăzută la câini

Temperatura scăzută la câini este denumită, precum în cazul altor specii, hipotermie. Hipotermia poate surveni fie ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi foarte scăzute, fie în cazul unei stări de epuizare a ultimelor resurse ale organismului, în cazul unui câine foarte slab, care suferă de o boală cronică terminală sau care este foarte grav bolnav din cauza unei afecțiuni acute.

În cazul în care hipotermia apare ca urmare a expunerii la temperaturi scăzute, aducerea câinelui la interior, la o temperatură de confort termic, învelirea acestuia cu pături calde și chiar o baie caldă pot fi de ajutor. Mâncarea oferită acestuia trebuie să fie, de asemenea, încălzită, fără a fi fierbinte.

În cazul în care hipotermia survine ca urmare a unei probleme grave de sănătate, intervenția medicului veterinar este indispensabilă pentru salvarea animalului. Dacă ora este nepotrivită și nu există servicii veterinare de urgență în orașul tău, încearcă să încălzești câinele cu ajutorul unei perne electrice (ai grijă să nu îi provoci arsuri!) sau al sticlelor pline cu apă caldă, până la ora deschiderii primului cabinet.

Întrebări frecvente

Medicii veterinari au identificat câteva întrebări pe care proprietarii de câini le adresează adeseori în legătură cu febra companionilor lor și la care încercăm să răspundem cât mai clar, în rândurile următoare.

Temperatura 40 la câine este gravă?

Temperatura 40 la câine nu este o temperatură foarte mare, dar merită cu siguranță atenția medicului veterinar. Dacă animalul se simte bine, nu are niciun fel de semne de boală, iar această temperatură este înregistrată în cabinetului medicului veterinar înainte de vaccin, de pildă, e recomandat ca măsurătoarea să fie repetată, deoarece unii câini reacționează astfel la stres sau chiar la creșterea temperaturii din mediul ambiant.

Cât timp poate supraviețui câinele unui episod febril?

Depinde care sunt cauza febrei și valoarea acesteia. În general, un câine cu temperatura de 40 grade Celsius trebuie dus la veterinar în termen de 24 ore. Dacă temperatura depășește 41 grade Celsius, ea poate deteriora organele interne.

Febra la câine poate trece de la sine?

La fel ca în cazul oamenilor, febra poate trece de la sine, atunci când sistemul imunitar al câinelui reușește să învingă infecția pe cont propriu. Uneori, însă, unele infecții nu pot fi remediate astfel, iar intervenția medicului veterinar e obligatorie.

Ce să îi dau să mănânce câinelui când are febră?

Mulți câini refuză complet mâncarea, atunci când au temperatură. E de înțeles, până la urmă: nici oamenii nu au poftă de mâncare, atunci când sunt bolnavi.

Precum în cazul oamenilor, porțiile mici și cu valoare nutritivă mare sunt preferabile. Carnea de pui cu orez și morcov, fâșiile de carne de pui sau supa de oase sunt câteva idei gustoase și ușor digerabile, pe care e foarte posibil să le accepte și un câine care nu e în cea mai bună formă. Mai mult, ele sunt potrivite și pentru tratarea unor tulburari de digestie.

Febra câinelui se transmite la om?

Cele mai multe dintre afecțiunile câinilor nu se transmit la om. Există, totuși, unele infecții bacteriene, virale sau parazitare care se pot transmite.

În cazul în care câinele tău este vaccinat anual, deparazitat regulat și trăiește într-un mediu controlat, riscul ca el să fie purtătorul unei afecțiuni cu transmitere la om este foarte mic.

Câinelui îi scade febra când transpiră?

Spre deosebire de oameni, câinii nu transpiră pe întreaga suprafață a corpului. Prin urmare, să încerci să îl învelești când are febră, în speranța că transpirația va determina scăderea temperaturii, nu este o soluție adecvată.

Cea mai bună metodă de a scădea temperatura câinelui este să îi uzi extremitățile cu apă. Dacă acceptă să bea, hidratarea adecvată contribuie la controlul temperaturii. Dacă nu vrea să bea, fulgii de gheață pot asigura o minimă hidratare. Dacă apa nu este tentantă, iar medicul îți dă undă verde în acest sens, poți încerca să îi dai supă de oase.

Câinele este fierbinte atunci când are febră?

Deși temperatura corpului este crescută, în cazul unui câine cu febră, această variație nu poate fi înregistrată prin simpla atingere. Câinele este, oricum, mai cald decât omul, având în vedere că temperatura sa corporală este mai ridicată decât cele 37 grade Celsius ale noastre, iar o variație de un grad nu este perceptibilă pentru noi.

Principalul indiciu că un câine are febră este reprezentat de comportamentul său modificat: acesta este abătut, apatic, nu are chef de joacă, nu are poftă de mâncare etc.

La câine, la fel ca la oameni, temperatura corporală este atent menținută între niște limite relativ generoase. Orice modificare a temperaturii corporale este un semn al unei probleme, de la o simplă stare de agitație la stres, insolație, infecții mai mult sau mai puțin severe sau o stare de boală cronică, ce a lăsat organismul fără resurse. Medicul veterinar este cel mai bun aliat în lupta pentru recuperarea sănătății câinelui tău.

Bibliografie:

  • https://pets.webmd.com/dogs/high-fever-in-dogs
  • https://vcahospitals.com/know-your-pet/taking-your-pets-temperature#:~:text=Normal%20body%20temperature%20for%20dogs,your%20pet%20to%20your%20veterinarian.
  • https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-fever-and-temperature/
  • https://www.petmd.com/dog/care/why-do-dogs-get-fevers
  • https://www.huntersville.carolinavet.com/site/huntersville-veterinary-blog/2020/12/30/fever-dogs-causes-symptoms-care
  • https://www.advancedcareanimalclinic.com/site/blog/2022/09/22/fever-dog
  • https://www.millerclarkanimalhospital.com/site/blog/2021/04/30/fever-dogs-causes-symptoms-care